23 november 2017

Juul Cauberg is woensdag 22 november 2017 uitgeroepen tot winnaar van de Ir. Noordhofprijs in de categorie 'Bouw'. Zijn veelzijdigheid en bereidheid om zijn kennis door te geven aan jongere collega's waren volgens de vakjury de voornaamste redenen om de onderhoudsmonteur te bekronen. Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat een medewerker van Ban Bouw wint. We blikken terug op een bijzondere dag.

Nerveus zegt Juul niet te zijn, als onze HR-medewerkster hem 's morgens belt om hem succes te wensen. Zijn wat onvaste stem aan de telefoon doet echter iets anders vermoeden. Niet vreemd ook; de Ir. Noordhofprijs is geen poedelprijs. Het is de Champions League voor vaklui; een prijs waarvoor alleen de állerbeste vaklui van de regio in aanmerking komen. Zij staan op deze dag centraal en in de schijnwerpers staan is niet bepaald dagelijkse kost voor een bescheiden duizendpoot als Juul.

Kookpunt
Het is bijna tien uur 's ochtends: hoogste tijd voor Juul om naar het Evoluon te gaan. Het iconische gebouw, op een steenworp afstand van zijn woning, is namelijk het decor van de prijsuitreiking. Maar voordat de spanning richting het kookpunt stijgt, is er eerst nog tijd voor wat ontspanning. Op een kookclinic mogen de toch wat trillerige genomineerden stoom afblazen. De resultaten vallen niet tegen. ,,Gruwelijk lekker", oordeelt comédienne Christel de Laat, die tijdens de prijsuitreiking als rechterhand van presentator Leon van der Zanden fungeert. De Helmondse cabaretier reageert met de nodige zelfspot als hij hoort dat sommige deelnemers nog nooit een mes in hun handen gehad hebben: "Die komen dan zeker niet uit Helmond?"

Rond 14.00 uur zijn inmiddels ook de meeste gasten - voornamelijk familieleden en collega's van de genomineerden - gearriveerd in het Evoluon. Zij kunnen kennismaken met de kandidaten, die allemaal een stand bemannen. Juul wordt vaak aangesproken, maar ook de olijke BanBee is erg populair. Veel bezoekers zullen later het gebouw verlaten met de uiterst knuffelbare bij onder de arm.

Ingenieur Noordhof
Dan is het tijd voor hét hoogtepunt van de dag: de uitreiking van de Ir. Noordhofprijs. Maar wie was dat nu eigenlijk, die Noordhof? Een spreker van gastbedrijf Philips vertelt het. "Toen ik in 1984 als jonge medewerker bij Philips werkte, werd ik door een kleine man aangesproken - later hoorde ik dat dat ingenieur Noordhof was. Hij stelde me wat vragen over de werking van een lampenmachine en daar had ik geen antwoord op. 'Het wordt helemaal niks met jou', zei hij." Achteraf bleek dat ook ingenieur Noordhof het niet altijd bij het rechte eind had. De hierboven geciteerde spreker is namelijk Hans de Jong, president van Philips Nederland.

Na de verkiezing van het beste junior vaktalent is de categorie 'Bouw' aan de beurt. De vier genomineerden stellen zich in een filmpje voor. Allemaal zeggen ze blij te zijn met hun nominaties. Ook komen er collega's aan het woord, die hun genomineerde maten roemen om hun collegialiteit en vakbekwaamheid. Tot zover niets nieuws onder de zon, maar niettemin is de spanning in de zaal tastbaar.

Ovationeel applaus
Jos Smetsers, voorzitter van de Stichting Bevordering Vakmanschap, opent de envelop en neemt het woord. "Onze winnaar is aan all-round vakman die bereid is zijn kennis over te dragen aan jongere collega's." Op dat moment weten de supporters van Juul - en hijzelf ook - al genoeg. Hij is namelijk de enige all-rounder van het gezelschap. Als Juuls naam door het Evoluon schalt, klinkt er harde muziek en een ovationeel applaus. Zichtbaar gelukkig neemt hij het bronzen beeldje en een envelop met inhoud in ontvangst.

Volgens jurylid Lau van den Bosch was de keuze enorm lastig, maar is Juul een terechte winnaar. "Uit zijn nominatie kwam duidelijk naar voren dat Juul Cauberg kennis op een goede manier overdraagt op collega's die het vak komen leren. Ook zijn veelzijdigheid sprong eruit. Hij heeft de prijs écht verdiend."

Juul Cauberg is de tweede Ban Bouw-medewerker die met de titel naar huis gaat. Nog maar twee jaar geleden pakte Arthur Lindeboom de felbegeerde prijs. "Dit zegt toch wel iets over ons bedrijf. Kennelijk slagen we er steeds in om fantastische vakmensen aan boord te halen", oordeelt een trotse Ban Bouw-directeur Jack Aldenhoven.

Emoties
Juul is, zoals zijn lichaamstaal al doet vermoeden, erg blij met de prijs. Het maakt ook emoties los, en dat is niet vreemd. De avond van de uitreiking bezoekt hij zijn ernstig zieke vader, die in het ziekenhuis ligt. Juul: "Toen ik hem belde om te zeggen dat ik had gewonnen, geloofde hij het niet. Ik vind het prachtig dat hij dit nog mag meemaken."

Juul, namens alle collega's van Ban Bouw: van harte gefeliciteerd met deze prachtige prijs. Wij zijn trots op je!

Hieronder staat een aantal foto's van de uitreiking van de Ir. Noordhofprijs 2017. Meer (en betere) foto's staan hier.