FORGOT YOUR DETAILS?

Distributiecentrum The Sting

Modeconcern The Sting verkoopt steeds meer artikelen. Vanwege deze groei, maar ook vanwege buitenlandse distributieactiviteiten, werd dit distributiecentrum te klein. In 2009 werd daarom besloten, de distributiecapaciteit te vergroten, middels een flinke uitbreiding en een nieuwbouw van ruim 11.000 m2.

De nieuwbouw staat op bedrijventerrein ‘De Katsbogten’ in Tilburg, aan de weg richting Goirle en Turnhout. Het wordt gebruikt om kleding op te slaan, voordat deze wordt doorgestuurd, of verwerkt. Eerder gebeurde dat op verschillende plaatsen, in deels gehuurde ruimten.
Het gevraagde volume is uiteindelijk gerealiseerd in een gebouw van ongeveer 230 m1 lang, 48 m1 breed en bijna 11 m1 hoog. Het staat solitair op het perceel dat aan de kant van de genoemde weg uitloopt, waardoor het fraai in het zicht komt. Aan deze kant is ook het bassin opgenomen t.b.v. de sprinklerinstallatie.

Vanaf het begin is bij het ontwerp rekening gehouden met de (hele) plaatmaten t.b.v. de gevel en de stellingen die in het gebouw moesten komen te staan. De constructie was daarbij van belang. Het aantal kolommen, de onderlinge afstand, maar ook de hoogte van de liggers waar het dak op ligt, zijn immers van invloed op het totaal aantal meters stelling en de praktische bruikbaarheid daarvan. Het voorgaande heeft geleid tot een stramien van 5,4 m1, dat terugkomt in de gevelbeplating, met kolommen om de 16,2 m1. Er is hoogte gewonnen, doordat de dakliggers als het ware tussen de ‘rug-aan-rug’ staande stellingen zakken. Met een relatief kleine investering werd de opslagcapaciteit met bijna een kwart vergroot. Het bestemmingsplan bepaalde de totale hoogte.

In het midden van het gebouw zijn in de zuid-gevel, terugliggend vier dockshelters opgenomen. De plaats komt voort uit beperking van de intern af te leggen afstanden. Verder blijft zo de mogelijkheid bestaan, om het gebouw in twee gelijke delen te splitsen. Dit geldt ook voor de kantoorruimte, die zich boven de laad- en loskuil bevindt.

Hoewel het aantal mensen dat er komt te werken, relatief beperkt is, wordt de hal van het nodige daglicht voorzien door middels van grote vlakken met zogenaamde glazen u-profielen. Deze zorgen voor fraai, diffuus licht. Ze zijn semi-transparant. De nissen in de kopgevels en die bij de laad- en loskuil zijn voorzien van rode beplating. De overige beplating bestaat uit een sandwichbeplating in twee kleuren, voortkomend uit de huisstijl van The Sting.

 

<Terug naar het overzicht

Opdrachtgever Bourrache; The Sting
Architect Van Oers Weijers Architecten BNA
Constructeur Markslag Beljaars
Opgeleverd 2010
TOP