FORGOT YOUR DETAILS?

Klanten aan het woord

Op deze pagina geven wij het woord aan onze klanten. Zij vertellen over hun project en de ervaringen met Ban Bouw.

John Wagemans Caspar de Haan

De kracht van samenwerken

Ketensamenwerking zoals het bedoeld is
Precies volgens afspraak vond op 17 december 2013 de oplevering plaats van 35 studentenwoningen en 8 atelierwoningen aan de Geldropseweg te Eindhoven. Dankzij ketensamenwerking werd de vernieuwing en ombouw van dit bestaande gebouw in slechts tien weken gerealiseerd. Het gezamenlijk resultaat mag er zijn en de ketenpartners kunnen er met recht trots op zijn. Dat vindt Gijs van Doorn, manager bouw bij bouwonderneming Ban Bouw uit Nuenen. Hij heeft dit zogenaamde JOEP-project als deelplan van de Rochusbuurt in opdracht van woningcorporatie Wooninc. begeleid. Voor Gijs was het een eerste kennismaking met ketensamenwerking. “Deze manier van werken kost aan de voorkant heel wat meer tijd, maar dat heeft zich gaandeweg het project dubbel en dwars terugverdiend.” Het vernieuwde gebouw heet JOEP, genoemd naar Joep Jansen die eigenaar was van de vroegere timmerfabriek op het achterterrein aan de Geldropseweg. Caspar de Haan was een van de ketenpartners.
Rochusbuurt
Na ruim vijftig jaar had het appartementencomplex haar beste tijd wel gehad en was het rijp voor een nieuwe bestemming. Begin 2013 werd het complex volledig gestript en direct na de bouwvak werd gestart met de opbouw en een nieuwe indeling. De studio’s, die worden verhuurd als studentenhuisvesting, meten gemiddeld 35 m² en hebben een eigen keuken, sanitair en een algemene fietsenberging. Alle bewoners kunnen gebruik maken van het leefdek aan het Sint Rochushofje aan de achterzijde. Behalve de studio’s zijn er ook aan de plint van de Geldropseweg acht atelierruimten gerealiseerd voor jonge, creatieve ondernemers. De Rochusbuurt ademt de vertrouwde sfeer uit van een echte stadsbuurt. Met het nieuwe JOEP-gebouw is de buurt niet alleen nieuw leven ingeblazen, maar is er ook een kwalitatieve impuls gegeven aan de omgeving.
Kracht van samenwerking
Ban Bouw is als middelgrote bouwonderneming en projectontwikkelaar actief in de regio Zuidoost-Brabant. Het bedrijf richt zich op projectwoningbouw, utiliteitsbouw en commercieel vastgoed. Maar ook renovaties, groot en klein onderhoud, verbouwingen en restyling van bedrijfspanden behoren tot de activiteiten. Gijs van Doorn: “Wij geloven in de kracht van samenwerking. Ons ambitieniveau ligt hoog. Bij nieuwe initiatieven voor de komende generaties willen wij graag betrokken zijn en blijven. Deze opdracht was voor ons dan ook een echte uitdaging. Ons credo is: meedenken, participeren en bijdragen. Dat doen we al meer dan 80 jaar. En dat betekent dat je kiest voor kwaliteit. Met partners waar je op kunt bouwen, die je kunt vertrouwen; belangrijke voorwaarden in de samenwerking. Je moet weten wat je van elkaar kunt verwachten. Kennis, discipline, constructief denken en eigen initiatief tonen, daar staan we voor. Dat verwachten wij ook van onze partners. Voor de realisatie van JOEP hebben wij gekozen voor Caspar de Haan. Omdat onze bedrijfsfilosofieën bij elkaar aansluiten. Afspraken zijn nagekomen, de kwaliteit is wat wij verwachtten en vanuit de buurt is er geen enkele klacht geweest. Wat mij betreft een geslaagd project.”
Ketenpartners waren:
  • Wooninc (Opdrachtgever)
  • Ban Bouw (Bouwbedrijf)
  • Caspar de Haan (Glas- en Schilderwerk)
  • Mansveld (Electrotechniek)
  • Sankomij (Sanitair)
  • Willem Stuc (Stucwerk)
  • Van Leeuwen afbouw (Wanden & Plafonds)
  • Van Eck Trappen&kozijnen (Kozijnen)
  • Noordenberg en Partners (Ketenregisseur - extern)
Gezamenlijk resultaat
Gijs heeft zijn eerste kennismaking met ketensamenwerking als zeer positief ervaren. “Over het algemeen kent de bouw een vrij traditionele en autoritaire aanpak. Wij waren al een uitzondering op de regel omdat we sterk geloven in samenwerking. Deze samenwerking is dankzij de ketenpartners tot een optimale vorm gekomen die tot nieuwe inzichten heeft geleid. Bij ketensamenwerking gaat alles in overleg. Er is meer samenspraak, iedereen kan zijn zegje doen; er wordt naar elkaar geluisterd. In het voortraject vraagt dat wat meer tijd maar in de uitvoering gaat het daardoor sneller. Je maakt gezamenlijke afspraken en iedereen houdt zich daar ook aan. Dit betekent in de praktijk dat iedereen heel erg zijn best doet om de gezamenlijke doelen te halen, dat de sfeer stukken beter is en de controle op tijdsplanning en kwaliteit optimaal is. Maar je moet er wel allemaal voor openstaan. Als er ook maar één rotte appel tussen zit, dan werkt het niet. Je gaat samen iets aan en bent verantwoordelijk voor elkaar maar vooral voor het gezamenlijk resultaat.”
TOP