21 januari 2019

Je hebt de datum ongetwijfeld al een hele tijd geleden omcirkeld in je agenda: maandag 21 januari. Niet zomaar een maandag, maar Blue Monday: volgens een Britse psycholoog (die later in opdracht van een reisbureau bleek te werken) de meest deprimerende maandag van het jaar. 

Media en slinkse marketeers praten ons massaal een mineurstemming aan. Het is buiten kil en donker – de kerstverlichting ligt weer op zolder – en dus zijn we extra vatbaar voor tv-reclames voor zonvakanties. Je voornemen om twee keer per week te gaan sporten heb je welgeteld twee weken volgehouden. In plaats van jezelf uit te sloven op de loopband van het plaatselijke fitnesscentrum, neem je nog maar een biertje. Oeps, daar gaat ook je voornemen om in januari geen alcohol te drinken.

Positieve draai aan Blue Monday

Bij BanBouw lopen we niet graag mee in die polonaise van negativiteit. Wij zien het liever van de zonnige kant, zonder dat we daar een vakantie naar een tropisch oord voor nodig hebben. Dat kan, heel simpel, door een positieve draai te geven aan de zaken die Blue Monday zogenaamd somber maken. We geven zeven (want: lucky seven!) voorbeelden:

1. Je hebt je goede voornemens laten varen

Mooi. Dan kun je dat dure sportschoolabonnement weer opzeggen en weer een biertje of wijntje drinken zonder schuldgevoel. Afgetrainde, nuchtere mensen worden slechts bij uitzondering geassocieerd met gezelligheid.

2. De kerstboom is opgeruimd

En dat is maar goed ook. Anders zouden de naalden nu waarschijnlijk overal over de vloer liggen. Dat ding stond trouwens toch maar in de weg.

3. Buiten is het koud en donker

Geen probleem, want je hoeft ’s avonds toch de deur niet meer uit. Je bent immers gestopt bij de sportschool.

4. De zomervakantie is nog erg ver weg

Fijn toch: dan heb je maandenlang de tijd om ernaar uit te kijken, een strak zomerlichaam te kweken en op tijd op het vliegveld te zijn.

5. Het is maandag

Dat is het wel vaker op Blue Monday. Het wil in elk geval zeggen dat de week pas begonnen is en nog een hoop moois kan brengen.

6. Na de dure decembermaand is het geld op

Dan kun je ook geen spullen kopen die je niet nodig hebt. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! Buiten dat is het einde van de maand in zicht, dus grote kans dat je salaris binnenkort gestort wordt.

7. Je motivatie is ver te zoeken

Dan neem je gewoon een dag vrij. Als je een baan hebt, heb je – zo vroeg in het jaar – vast nog genoeg vrije dagen staan. En als je géén baan hebt, hoef je ook niet met tegenzin te gaan werken.

Denken aan iets positiefs

Blue Monday krijgt geen vat op ons humeur. Natuurlijk hebben we allemaal weleens een wat mindere dag, maar dat kan net zo goed op Witte Donderdag of Black Friday zijn. Wat ons dan helpt, is denken aan iets positiefs. Zo hoorden we vorige week dat het met een collega, die al langere tijd thuis zit met gezondheidsproblemen, beter gaat. En dat we een prachtig nieuw project in een waterrijke provincie mogen uitvoeren (daarover binnenkort meer). Van zulk nieuws worden we blij!

Ga dus niet mee in de Blue Monday-hype en je zult zien dat deze maandag een prachtige maandag is als alle andere. Inclusief gezellige optocht op de snelweg in de ochtend- en avondspits, collega’s die bij de koffieautomaat uitweiden over hun laatste wapenfeiten, uitlopende vergaderingen en verlate nieuwjaarswensen. En zelfs voor de allergrootste pessimist die daar geen goede zin van krijgt, is er nog niets verloren. Want het wordt vanzelf weer dinsdag.

Happy Blue Monday!