Bart Liebregts

Werkvoorbereiding

Weetjes

  • Is fanatiek mountainbiker
  • Heeft soms wat moeite om in het zadel te blijven zitten
  • Brengt heel wat tijd in voordelige supermarkten door

‘We mogen best wat trotser zijn’

Werkvoorbereider Bart Liebregts trakteerde zichzelf op een mooi jubileumcadeau ter ere van zijn 25-jarige trouwdag. Op die dag, 4 mei 2015, begon namelijk zijn loopbaan bij BanBouw. En daar heeft de goedlachse Kempenaar tot op de dag van vandaag zichtbaar plezier van.

In de jaren daarvóór had de nu 55-jarige Bart al heel wat bedrijven van binnen gezien. Waaronder het bouwbedrijf van zijn vader, waarbinnen hij werkte. Na enige tijd nam Bart, samen met zijn broer, het bedrijf over. “De zaak liep goed. Overdag altijd aan het werk en ‘s avonds en vaak in de weekenden waren er vaak afspraken. Dat bracht een behoorlijke werkdruk met zich mee. In het belang van mijn gezin én mijn eigen gezondheid ben ik uit het bedrijf gestapt en ging ik ergens in dienst. Dat was rond de millenniumwissel.”

Crisis

De inwoner van Vessem werkte sindsdien bij verschillende bouwondernemingen, steeds als calculator. Tot ergens in 2014. In de nadagen van de crisis werd zijn contract bij een bouwfirma niet verlengd. De banen lagen in die tijd ook niet bepaald voor het oprapen. Het gevolg was een kennismaking met het UWV. “Het was een lastige tijd. Maar na iets meer dan een half jaar zag ik een vacature van BanBouw. Dat gebeurde via mijn netwerk. Ik had eigenlijk nog nooit van BanBouw gehoord.”

Ondanks dit mocht hij op gesprek komen. Omdat we hierboven schreven dat hij al jarenlang in dienst is, zal de uitkomst weinig mensen verbazen: het klikte. Bart: “Het was een plezierig en open gesprek. We waren er snel uit. Maar ik was ook onder de indruk van de grootte van het pand. Het was veel groter en mooier dan ik me had voorgesteld.”

In dat grote en mooie pand mocht de fanatieke mountainbiker beginnen. Niet als calculator, zoals in het verleden, maar als werkvoorbereider. “Dat is een wat bredere functie dan ik gewend was. Ik heb ook aangegeven dat ik misschien niet alles meteen beheerste, maar dat was geen probleem. Ik ben goed opgevangen door mijn collega’s en ik voelde me er meteen thuis. De functie van werkvoorbereider spreekt me meer aan dan die van calculator. Er zit meer afwisseling in. Ik kom regelmatig op bouwplaatsen en spreek met opdrachtgevers. Dat vind ik mooie onderdelen van mijn werk.”

Tot de meest recente projecten van Bart behoren opvallend veel voordelige supermarkten. “In 2016 was ik betrokken bij ‘onze’ eerste Lidl. Sindsdien hebben we elk jaar wel een nieuwe Lidl gebouwd, of een bestaande grondig gerenoveerd. Blijkbaar doen we het goed. Het zijn intensieve projecten met een lange voorbereidingstijd, maar ook erg mooie opdrachten.”

Dorps en gemoedelijk

Het is goed denkbaar dat Bart in de toekomst bij nog veel meer supermarktprojecten betrokken raakt. Hij straalt plezier uit in en wekt de indruk BanBouw nog lang trouw te willen blijven. “De atmosfeer binnen het bedrijf vind ik top. BanBouw is een behoorlijk groot bedrijf, maar toch is de sfeer dorps en altijd gemoedelijk.”

Dat laatste is, zo vindt de contente werkvoorbereider, een van de weinige verbeterpunten. “We denken als BanBouw soms nog wat te klein, denk ik. “We zijn een groeiend, ambitieus bedrijf in een pand waar je u tegen zegt. Toch heb ik regelmatig de indruk dat anderen, zoals onderaannemers, geen idee hebben van onze omvang. Misschien komt dat omdat we wat bescheiden zijn en niet graag hoog van de toren blazen. Toch mogen we best wat trotser zijn, vind ik.”

Speldenprikjes

Van het onderwerp ‘bescheiden’ is het bruggetje met voetbalvereniging Ajax natuurlijk snel gelegd. Bart is een van de weinige BanBouwers die er openlijk voor uitkomt dat hij de Amsterdamse club een warm hart toedraagt. Het leidde weleens tot speldenprikjes, als de resultaten daar tenminste aanleiding toe gaven. De laatste tijd is dat niet echt het geval, meldt ook Bart, lachend: “De laatste tijd zijn mijn collega’s op maandagochtend verdacht rustig.”