Jacobus Aldenhoven, geboren op 25 september 1903, hield niet van stilzitten. Hij was een ondernemend type. Dat blijkt uit het feit dat hij op 24-jarige leeftijd, aan de Opwettenseweg 47 in Nuenen, Bouwbedrijf J. Aldenhoven oprichtte. Maar ook uit het feit dat hij vader van tien kinderen werd. Drie daarvan waren jongens. Harrie, Henk en Noud, in chronologische volgorde.
Het was 1959 toen de broeders gedrieën het bedrijf overnamen. Bouwbedrijf Gebroeders Aldenhoven, werd de treffende nieuwe naam. Drie kapiteins op één schip. Dat is in het verleden niet altijd goed gegaan. Toch boekten de gebroeders ruim een decennia lang succes, al waren er natuurlijk meningsverschillen.
“In die tijd gingen we met de fiets en een aanhanger naar een werk in Gerwen.”
In 1970 ging Harrie op eigen benen verder, in Nijmegen. Zes jaar later koos ook Noud voor een eigen bouwonderneming in Nuenen, waar uiteindelijk Aldenhoven Interieurbouw uit ontstaan is. Tot op de dag van vandaag is het bedrijf actief. Nouds zoon Coen runt de zaak nu.
Henk Aldenhoven nam uiteindelijk het familiebedrijf van zijn vader over. Hij is inmiddels 84, maar de lichtjes in zijn ogen zijn nog duidelijk zichtbaar als hij herinneringen ophaalt. Bijvoorbeeld dat hij in de jaren vijftig op een fiets met een aanhanger naar een werk in Gennep reed, bij gebrek aan andere vervoersmiddelen en thuiswerkmethoden.
Een project uit de oude doos: de verbouwing van de bakkerij aan de Opwettenseweg in 1977
Aannemer, maar bovenal ondernemer
Henk was aannemer, maar vooral ondernemer. Hij keek naar andere mogelijkheden om zijn bedrijf uit te breiden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1979. Henk begon een doe-het-zelfzaak aan de Nuenense Duivendijk. En dat was aardig bijzonder voor die tijd, want zoveel bouwmarkten waren er nog niet in de jaren zeventig.
Het idee was goed, de timing iets minder. In 1980 barstte er namelijk een stevige economische crisis los. “Een gevolg was dat de hele woningbouw onderuit ging”, weet Jack nog. “En als er niet gebouwd wordt, is er natuurlijk ook niet veel behoefte aan bouwmaterialen.”
Dat vroeg om een ingreep. In 1983 liet Henk de winkel ombouwen tot een bedrijvencentrum. Dat was uniek; bedrijvencentra – met name gericht op startende ondernemers – waren er nog helemaal niet. “Het zat meteen vol met starters”, vertelt Henk. Zie hier tevens het ontstaan van Place for Bizz, een dochter van de BanBouw-familie.
Halverwege de jaren tachtig groeide de economie weer. Een aantal huurders uit het bedrijvencentrum had behoefte aan een ruimer jasje. Jack: “We hebben toen kantoorruimte gebouwd aan de Gulberg, om die vervolgens te gaan verhuren. Zo is onze vastgoedportefeuille verder gaan rollen.”