19 december 2018

Het was eerder deze maand groot nieuws: het weghalen van de I Amsterdam-letters. Belachelijk, zo vonden veel Amsterdammers en toeristen. De letters zorgden de laatste jaren juist voor wat vrolijkheid op het Museumplein – waar de laatste jaren toch weinig gevierd wordt. Om te voorkomen dat de letters in de shredder gaan (en we tegen verspilling zijn), kochten we bij BanBouw de eerste twee letters.

‘Wat moet jullie met een hoofdletter I en een kleine letter a?’, vroegen sommige collega’s ons toen we de lettertransfer bekendmaakten. Een terechte vraag; het is een wat vreemde combinatie, al denken ezels daar vast anders over. Gelukkig hebben we bij BanBouw wat handige mensen in dienst. Met wat zwaar geschut kregen zij het voor elkaar om van de I en de a de b van BanBouw te maken. Geen sinecure: het lettertype van I Amsterdam is Avenir, terwijl dat van BanBouw Helvetica Neue is. Gelukkig is dat laatste lettertype gratis te downloaden en in te laden in het gereedschap van onze vaklui.

Sinds vanochtend staat er een levensgrote b op het veld voor ons pand. En die b wordt ook al veel beklommen. Eerst door medewerkers van BanBouw, maar nadat zij hun foto’s op social media deelden, volgde de rest van Nuenen en andere delen van Brabant snel. Momenteel is het zelfs een komen en gaan van mensen die op de letter gaan staan, of er nonchalant tegenaan leunen, terwijl een ander een foto maakt. Bussen rijden af en aan en Eindhoven Airport rapporteert deze week een grotere drukte dan normaal, al sluiten we niet uit dat dat de naweeën van de dichte mist zijn.

Wat we met de b gaan doen? Wat niet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het blokje onderin de poot van de letter b is de ideale statafel voor onze vrijdagmiddagborrels. Als we ‘m negentig graden kantelen, is de buik van de b de ideale plek om op mooie dagen in de lente of zomer een kwartiertje te loungen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De b is misschien wel de meest veelzijdige letter van het alfabet. Zonder al te veel fantasie kun je er een d of een p van maken. Of een q. Mocht de Chinese bouwgigant Qingjian Group plannen hebben om ons over te nemen, dan staat de letter die overname in elk geval niet in de weg. Of dat werkelijk gaat gebeuren, is natuurlijk nog maar de vraag. In Nuenen zijn we niet zo van de overnames en fusies.

Het is de bedoeling dat de b op termijn naar nieuwe projectlocaties verhuist. Een soort tournee. Zo kan de omgeving rustig wennen aan onze aanwezigheid. Maar voorlopig staat-ie in onze voortuin: de b van BanBouw. En de b van beste wensen voor het nieuwe jaar. Die krijgt u alvast van ons.