22 mei 2017

De reacties van het publiek varieerden van 'Wat fijn dat we hier nog eens mogen kijken' tot 'Hebben jullie ook bier?'. Al met al kan Ban Bouw concluderen dat de eerste deelname aan de landelijke Dag van de Bouw een groot succes was. Op zaterdag 20 mei werden voormalig parochiehuis De Vank en het in aanbouw zijnde zorgappartementencomplex Savant van Lenthof opengesteld voor geïnteresseerden. Bijna vierhonderd mensen grepen de mogelijkheid om een kijkje te nemen op de bouwplaats met beide handen aan.

Monumentaal parochiehuis
Toen Ban Bouw werd gestimuleerd een project aan te melden voor de Dag van de Bouw, was de keuze wélk project snel gemaakt. In het hart van Nuenen - de vestigingsplaats van Ban Bouw - wordt namelijk een monumentaal parochiehuis getransformeerd tot een exclusief woongebouw met daarin zes woningen: De Vank. Het vooroorlogse pand heeft in het verleden verschillende publieke functies gehad. Bijna elke wat oudere Nuenenaar is wel ooit in De Vank geweest en Ban Bouw wilde haar dorpsgenoten de kans gunnen om het markante gebouw nog eens te bezoeken voordat de toekomstige bewoners er hun intrek nemen. De kopers deelden deze gedachte en zonder hun ruimhartige medewerking was het dan ook niet mogelijk om De Vank open te stellen.

Maar ook naast De Vank is er volop bedrijvigheid. Daar verrijst momenteel het Savant van Lenthof - een woonzorgcentrum voor mensen met dementie. Begin deze maand ging daar de vlag uit, ten teken dat het hoogste punt was bereikt. Omdat het Savant van Lenthof pal naast De Vank staat, is besloten om beide fraaie bouwprojecten aan te melden voor de Dag van de Bouw.

Drukte van belang
Zaterdagmorgen om tien uur precies gingen de poorten open en al snel was er een drukte van belang op de bouwplaats. Onder het genot van een bekertje behoorlijk verse koffie en iets lekkers daarbij, genoten de bezoekers zichtbaar van het moois dat De Vank bood. "Ik ben hier vroeger vaak geweest", zei een bezoekster na de bezichtiging. "Het bezoeken van De Vank roept bij mij nostalgische gevoelens op en het is erg leuk om hier nog eens rond te kunnen kijken. Het wordt prachtig!"

Even later sprak een wat oudere man gekscherend uit dat hij zichzelf minstens twee levens wenst: "Alleen dan kan ik genoeg geld verdienen om hier te kunnen wonen", zei hij, verwijzend naar de stevige doch marktconforme prijskaartjes van de riante woningen in De Vank, die overigens allemaal al lang verkocht zijn.

Hoewel De Vank het populairst was onder de bezoekers, wilden alle bezoekers ook wel even kijken in het Savant van Lenthof. Er was daar een team van opdrachtgever Savant aanwezig om geïnteresseerden te informeren over de woonmogelijkheden aldaar. De Savant-mensen kregen weinig rust en moesten heel wat vragen beantwoorden, hetgeen met liefde en zorg gedaan werd.

Achter het stuur
Ook voor de kinderen was er iets te doen. Bouwcenter Swinkels uit Lieshout had een imposante truck met betonmixer richting het bouwterrein gestuurd. Onder begeleiding van een door de wol geverfde chauffeur mocht de jeugd achter het stuur kruipen. Uit veiligheidsoverwegingen behoorde een ritje door het centrum van Nuenen helaas niet tot de mogelijkheden, maar het mocht de pret niet drukken.

Toen, even na vier uur 's middags, de hekken in het slot gingen, gaf de publieksteller het getal 370 aan. Gezien dat mooie aantal, aangevuld met de leuke en zeer positieve reacties van de bezoekers, trok Ban Bouw al snel de conclusie dat dit evenement erg geslaagd was en een vervolg verdient. Een Nuenense deelname aan de Dag van de Bouw 2018 ligt dan ook zeer voor de hand.

Ban Bouw bedankt alle bezoekers en collega's die van deze dag een groot succes hebben gemaakt voor hun interesse en betrokkenheid! Hieronder is een selectie van op de Dag van de Bouw gemaakte foto's te zien.