Eerste fase van plan Theresiakwartier in Raamsdonksveer afgerond

banbouw-campus-kiezel-theresiakwartier-raamsdonksveer

23 augustus 2023

Midden in Raamsdonksveer realiseert BanBouw in samenwerking met onder andere Rezidenz Development, Pauwert Architectuur en BolwerkWeekers, een nieuwe buurt onder de naam ‘het Theresiakwartier’. De buurt wordt een mix van regulier wonen, recreatie en wonen met zorg. Hiervoor heeft onder andere de oorspronkelijke thuishaven van Stichting Prisma, al meer dan 25 jaar gevestigd op deze locatie, plaats gemaakt voor een nieuwe zorgomgeving, genaamd Campus Kiezel. Een fijne zorgomgeving met begeleid wonen en een dagbehandeling. De eerste fase van het Theresiakwartier, de realisatie van de campus, is inmiddels afgerond en zelfs al in gebruik genomen.

De eerste fase van plan Theresiakwartier betrof de realisatie van Campus Keizel, een nieuwe zorgomgeving van zorgorganisatie Stichting Prisma. Dit complex is in het voorjaar van 2023 opgeleverd en vanaf juni zijn de deuren van de campus officieel geopend. Nu is hiermee niet gezegd dat de bouwactiviteiten op het terrein zijn afgelopen. Campus Kiezel maakt immers deel uit van het grotere plan ‘Theresiakwartier’. Op het verkochte deel van het Theresiakwartier realiseert BanBouw op dit moment nog 16 grondgebonden woningen, 29 studio’s en 27 appartementen.

Campus Kiezel

Zorgorganisatie Prisma vult het meest oostelijk deel van het Theresiakwartier in met Campus Kiezel. Het is dé centrale plek waar alle expertise rondom kind en gezin wordt samengebracht. De campus bestaat uit twee gekoppelde bouwvolumes, elk met twee bouwlagen. In het ene gebouw bevinden zich vier woongroepen, waar in totaal 32 kinderen wonen en het andere gebouw biedt ruimte aan zes stamgroepen, een activiteitenruimte, een multifunctionele ruimte, de behandelruimtes en kantoren. De gebouwen zijn vrijstaand en tegelijkertijd nauw met elkaar verbonden. De campus heeft een open karakter en is opgetrokken in een lichte, vriendelijke baksteen met daarboven een fraaie houten gevelbekleding.

Ontwerp Campus Kiezel

De belevingswereld van de kinderen is het uitgangspunt geweest voor het ruimtelijk ontwerp, waar Pauwert Architectuur verantwoordelijk voor was. Zowel de kleur- als materiaalaccenten in de gebouwen dragen bij aan de herkenning van het kind. Zo vormen de gekleurde kasten, de Kiezels, de ankerpunten voor alle woongroepen. Deze kasten dienen tevens als routing door het gebouw en begeleiden de leefcirkels van ieder kind. De binnenruimtes zijn licht en ruim van opzet, terwijl de structuur van het gebouw compact is. Geen lange gangen, maar korte looplijnen.

De overgang tussen binnen en buiten is met veel zorg ontworpen. Zo zorgen gaanderijen op verschillende plaatsen voor een zachte overgang tussen het gebouw en de (binnen)tuin. De hoogteverschillen in het buitendeel duiden de diverse speelruimtes aan voor de dagbehandeling. De noordelijke bomenstructuur en het dierenparkje zijn met een verbindende groene loper met de gebouwen verbonden.

Benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk hieronder de fotoreportage.