20 juli 2017
Geld maakt niet gelukkig, luidt het gezegde. Dat zal best waar zijn, maar geld maakt het leven wel een stuk gemakkelijker. Dat ervoer onze onderhoudsmonteur Nard vorige week. Mede dankzij een bezoekje van Gaston Starreveld kan hij een nieuwe start maken.
De afgelopen jaren waren niet makkelijk voor Nard (46) en zijn gezin. Voordat hij op 1 maart van dit jaar bij Ban Bouw in dienst trad, zat hij vijf jaar thuis. "Ik had, toen ik een eenmansbedrijf runde, een arbeidsongeval gehad", zegt de dakdekker. "Daardoor scheurde ik mijn kruisbanden en raakte ik arbeidsongeschikt"
Financiële problemen
Het ongeval was de opmaat naar een behoorlijk lange periode van problemen. Nard: "We kwamen in de financiële zorgen; kregen schulden omdat we geld moesten lenen van familie. Ook bouwden we een belastingschuld op. We moesten lange tijd zien rond te komen van 65 euro in de week. Dat viel niet mee, met drie kinderen."
Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, moest hij creatief zijn, en zorgvuldig inkopen doen. "Elke week zochten we naar de supermarktkoopjes. Als er ergens iets in de aanbieding was, kochten we het daar. Het was lang niet altijd makkelijk, maar toch had die tijd wel iets moois. Je leert anders naar het leven te kijken en te respecteren wat je hebt. Wat ik wel heel erg vond, is dat ik in die periode vaak 'nee' moest zeggen tegen mijn jongens (Nard heeft zoons van 18, 16 en 8 jaar, red.), omdat het financieel gewoon niet haalbaar was. Dat deed me heel veel pijn", zegt Nard, zichtbaar geëmotioneerd.
Ommekeer
Maar in 2017 ging de zon ineens weer schijnen voor Nard en zijn gezin. Hij kon bij Ban Bouw beginnen. ,,Eigenlijk was ik voor honderd procent afgekeurd, maar daar wilde ik me niet bij neerleggen. Ik wilde per se nog iets voor mijn kinderen kunnen betekenen. Via via kwam ik met iemand van het bedrijf in contact en ik kon hier beginnen, als dakdekker. In eerste instantie was het de bedoeling dat ik drie dagen per week zou werken, maar dat werd al snel fulltime. Geweldig is dat!"
Een prijs die niet door de brievenbus past
Zoals pech zelden alleen komt, geldt hetzelfde gelukkig voor geluk. Een telefoontje zette het leven van het gezin behoorlijk op zijn kop. "Ik kreeg op 11 juli telefoon van de Postcodeloterij. Ze hadden een prijs voor ons die niet door de brievenbus paste, dus er moest een dag later iemand thuis zijn. Ik heb toen op hun site gekeken welke prijzen niet door de bus passen en ging ervan uit dat we een stofzuiger of een fruitmand hadden gewonnen."
Nards vriendin was thuis, dus hij ging daags na het geheimzinnige telefoontje gewoon naar zijn werk. "Ik was met een klus in Eindhoven bezig toen mijn telefoon ging", vertelt Nard. "Het was mijn vriendin. 'Je moet meteen naar huis komen', zei ze. Dat deed ik dus maar. De coördinator van onze afdeling heeft gelukkig al mijn werkbonnen verdeeld. Fijn dat dat bij Ban Bouw kan. Echt een superbedrijf!"
Toen Nard zijn straat in reed, was het team van de Postcodeloterij daar al met prijzen aan het strooien. "Ze zeiden meteen dat ik me moest omkleden, want dat shirt met Ban Bouw-logo mocht niet in beeld. Ook moest ik mijn bus ergens anders parkeren, want die stond voor de BMW die onze buurvrouw had gewonnen. Jammer, want dat was natuurlijk wel mooie reclame voor het bedrijf geweest, haha."
Twee enveloppen
De soms wat luidruchtige Gaston Starreveld bezocht het huis van de familie uiteindelijk met twee enveloppen - die gezien de afmetingen inderdaad niet door de brievenbus zouden passen. De cheques daarin vertegenwoordigen een flinke waarde. "Blijkbaar stond de verdubbelaar aan", vertelt Nard. "We hadden sowieso geluk, want ik had een aantal weken geleden nog gebeld met de Postcodeloterij om onze loten op te zeggen. Volgens een medewerkster ging dat niet meer. Achteraf gezien maar goed ook, anders hadden we geen geldprijs gewonnen."
Door het winnen van de prijs is Nard in één keer uit de schulden. "Ik kan het nog steeds niet geloven. Eerst een nieuwe baan en nu dat gewonnen geld. 2017 is echt het jaar van een nieuwe start!"
Vakantie
Een deel van het gewonnen bedrag komt ten goede aan een vakantie, besluit Nard. ,,De afgelopen jaren hadden we geen geld om op vakantie te gaan. Ik heb mijn jongste zoon laten kiezen naar welk land hij deze zomer wil, en daar gaan we naartoe. Weet je wat hij koos? Toverland!"