Rob van Veghel

Uitvoerder

Uitvoerder Rob: relaxt en in control

Stressbestendig. Volgens uitvoerder Rob van Veghel moet een uitvoerder dat zeker zijn om zijn werk goed te kunnen doen. Tijdens een gesprekje op locatie voor deze rubriek wordt wel duidelijk dat Rob die eigenschap bezit.

Acht uur ’s morgens in de opvallend rode uitvoerderskeet aan de Oude Torenstraat in Eindhoven, waar de bouw van 34 zorgappartementen in de laatste fase is aanbeland. De dagelijkse briefing is achter de rug, bouwvakkers zijn aan het werk en de koffie is klaar. Het maakt dat Rob heel even zijn handen vrij heeft om te vertellen over zijn project en zijn functie in het algemeen.

Oog voor de veiligheid

Zijn werkdag begint meestal volgens een vast stramien. ’s Ochtends tegen zessen stuurt hij zijn Peugeot over de dan nog fileloze Brabantse wegen. Een half uurtje later opent hij de bouwhekken. Lichten aan, een praatje met de onderaannemers en een rondje langs het project. “Daardoor krijg ik goed in beeld hoe het project ervoor staat. Ik let er ook meteen op hoe het met de veiligheid op de bouwplaats is. BanBouw voert regelmatig veiligheidsinspecties uit. Dat motiveert me nóg meer om te zorgen dat de veiligheid op een project perfect in orde is.”

Uitdaging

Het project nadert de slotfase; volgens de 37-jarige Rob is dat niet de ideale periode om wat snipperdagen op te nemen. “De afbouwfase is altijd behoorlijk hectisch. Planningen zijn altijd krap en zeker in de eindfase moet er behoorlijk gas worden gegeven om tijdig op te kunnen leveren. Uiteindelijk lukt dat ook wel altijd, maar het is vaak wel een uitdaging.”

Het mooiste van zijn functie vindt de Kempenaar de veelzijdigheid en zelfstandigheid. “Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor je eigen project. Ik maak de planningen, roep materieel af en ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de bouwplaats, om maar wat zaken te noemen. Mooi om een project zo te zien ontstaan, van tekening tot oplevering.”

Naast de al genoemde stressbestendigheid vindt Rob dat een goede uitvoerder ook over goede sociale vaardigheden moet beschikken. “Je werkt veel met onderaannemers. Zij hebben ook een verhaal en een mening. Als zij bijvoorbeeld een andere werkwijze voorstellen en goede argumenten hebben, sta ik daar zeker wel voor open. Met stug je zin doordrijven bereik je niet altijd het beste resultaat.”

Warm nest

Rob werkt drie jaar bij BanBouw. “Een heel mooi bedrijfke”, zegt hij, met gevoel voor understatement. “Dat voelde ik na een paar maanden al. Ik krijg vertrouwen en word lekker vrij gelaten. De mensen met wie ik werk zijn collegiaal en ook gewoon gezellig. Naast de bedrijfsuitjes ga ik regelmatig met wat collega’s naar een feest of concert. Ik voel me prima binnen BanBouw. Het is echt een warm nest!”