Thomas de Vries

Uitvoerder

Weetjes

  • Sinds zijn 17e al in dienst bij BanBouw
  • Meervoudig deelnemer aan Rondje Nuenen-West

Thomas ‘Mister BanBouw’ de Vries is nog lang niet uitgebouwd in Nuenen

Als er iemand binnen de organisatie is die de naam Mister BanBouw verdient, is het Thomas de Vries wel. Onze uitvoerder, bouwjaar 1980, is al sinds 1997 in BanBouw-outfit te vinden op de betere bouwplaatsen in de regio. En als dat aan de sportieve Nuenenaar ligt, blijft dat ook nog wel even zo.

Als zeventienjarig broekie stapte Thomas, vers afgestudeerd aan beroepsopleiding RIVB, bij BanBouw binnen. Dat hij de bouwwereld in zou rollen, mocht niet echt een verrassing heten. “Mijn vader had vroeger een bouwbedrijf. Als jong menneke stond ik op zaterdagen al te klussen. Zo heb ik het vak leren kennen”, kijkt Thomas terug.

Het bouwbedrijf van vader De Vries overnemen was niet direct een optie. Thomas: “Mijn pa vond dat mijn broer en ik eerst maar eens ervaring moesten opdoen bij een andere aannemer, om het vak écht te leren. Daarna mochten we terugkomen, als we dat wilden. Maar dat is nooit gebeurd. Zijn bedrijf is al lange tijd geleden verkocht. Maar ik hoef hier ook niet weg. Bij BanBouw heb ik meer dan genoeg uitdaging.”

In zijn eerste jaren werkte Thomas voornamelijk met de hamer. “De eerste vijf jaar heb ik vooral getimmerd. Daarna ben ik mijn eigen klussen gaan organiseren, steeds een beetje groter en moeilijker. Eerst een simpele verbouwing, daarna een grotere verbouwing. En daarna mijn eigen projecten.”

Prachtige baan

Sinds zijn 22e is Thomas uitvoerder. Dagelijks zorgt hij dat alles lekker loopt op de terreinen waarop BanBouw bouwt. Hij noemt het een prachtige baan. “Het mooiste vind ik het contact met mensen. Ik heb te maken met de directies van opdrachtgevers en corporaties, maar ook met bouwvakkers en bewoners. Het is erg divers. En dat geldt ook voor mijn werkzaamheden. Het ene moment ben ik bezig met een bedrijfsgebouw in Mierlo, het andere met het bouwen van een woonhofje in Stiphout of de verbouwing van een grote supermarkt in het centrum van Helmond.”

Natuurlijk heeft het ambacht ook minder leuke kanten. “Als er een keer iets niet goed gaat, kun je waarschijnlijk wel raden wie er aan zijn werkjas wordt getrokken om het op te lossen. Als uitvoerder moet je goed het overzicht kunnen behouden en behoorlijk stressbestendig zijn. Dat ben ik wel, denk ik. Natuurlijk denk ik ’s avonds nog weleens over dingen na, maar dat geldt volgens mij voor iedereen die zich betrokken voelt bij zijn werk.”

Als uitvoerder is Thomas weinig op kantoor. “Dat moet ook niet; een uitvoerder moet buiten zijn. Als het uitkomt, probeer ik op vrijdagmiddag wel altijd even naar de Collseweg te rijden om wat te drinken en even bij te praten met mijn collega’s. Maar dat is wel ongeveer het enige moment dat ik andere BanBouwers zie.”

Veel vrijheid

Wat Thomas erg waardeert aan zijn functie, is de vrijheid. “Samen met de projectleider en werkvoorbereider ben ik behoorlijk vrij in het draaien van onze projecten. Dat vind ik prettig. Het is natuurlijk wel iets wat je door de jaren heen opbouwt. Als je goed werk levert en je pakt je verantwoordelijkheid, krijg je daar veel voor terug. Ik vind het sowieso een fijn bedrijf, met kwalitatief goede collega’s, korte lijnen en een prettige sfeer. Anders had ik hier waarschijnlijk niet zo lang gezeten.”

Oranjekade

In ruim twee decennia heeft Thomas al talloze projecten tot een goed einde gebracht. En hij is nog lang niet klaar bij BanBouw, geeft hij zelf aan. Momenteel kijkt Thomas uit naar Oranjekade in Helmond; samen met collega-uitvoerder Mark van Breemen gaat hij binnenkort aan de slag. Thomas: “Dat is een behoorlijke uitdaging; Oranjekade is een van de paradepaardjes van BanBouw. In twee jaar tijd moeten we daar 265 wooneenheden bouwen, dus we moeten er stevig tegenaan. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat we daar samen iets heel moois neer gaan zetten. Ik heb er heel veel zin in!”