BanBouw realiseert 75 huurappartementen op de Kasteellaan in Waalwijk

26 oktober 2023

In opdracht van woningcorporatie Casade realiseert BanBouw 75 sociale huurwoningen in Waalwijk, verdeeld over twee stijlvolle woongebouwen. In een van de gebouwen komen onder andere 18 appartementen voor (jong)volwassenen met autisme, op initiatief van Chapeau Woonkring Waalwijk. Met de realisatie van beide woongebouwen wordt een steentje bijgedragen aan de sociale woningbouwopgave van Waalwijk.

Aan de Kasteellaan en de Burgemeester Verwielstraat in Waalwijk worden twee nieuwe woongebouwen gerealiseerd: een hoog- en laagbouw. Op de hoek van beide straten komt de hoogbouw met 47 appartementen die verdeeld zijn over 10 verdiepingen. Iedere verdieping beschikt over driekamerappartementen rondom de liften en het trappenhuis, die zich beide centraal in het pand bevinden. Dit maakt dat het gehele gebouw rondom een echte woonuitstraling krijgt. De hoofdentree van dit gebouw bevindt zich direct tegenover het Hertog Janpark.

De laagbouw is langwerpig en beschikt over 28 appartementen. Het gebouw heeft vier verdiepingen en ligt met de hoofdentree aan de Kasteellaan. Evenals in de hoogbouw liggen ook hier de appartementen (twee- en driekamerappartementen) rondom de liften en het trappenhuis.

Levendig en dynamisch

Beide gebouwen worden uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen, waarmee ze aansluiten bij de architectuur van de omliggende bebouwing. Over de gevel loopt een rasterpatroon dat afwisselend wordt ingevuld met raamopeningen en schijven metselwerk in een contrasterende kleur. Bij de woontoren zijn een aantal gevelsprongen gemaakt, die in combinatie met de verspringende balkons zorgen voor een levendig en dynamisch gevelbeeld. De aanwezigheid van deze nieuwbouw zal zorgen voor een heuse kwaliteitsimpuls op deze levendige locatie in Waalwijk.

Veel groen

De omgeving wordt gekenmerkt door veel groen, het park met fontein en de monumentale bomenlaan aan de Kasteellaan. Deze groenkwaliteit wordt met behulp van deze nieuwbouw gehandhaafd en zelfs versterkt. De Loods Architecten heeft bij het ontwerp namelijk rekening gehouden met de omgeving door de twee gebouwen in het groen te plaatsen en waar op maaiveld kan worden geparkeerd. Door de compacte woontoren van 10 verdiepingen blijft er voldoende ruimte over om gras, bomen en hagen te planten die aansluiten bij de bestaande groenkwaliteit van de omgeving.

Bijzonder wooninitiatief

In de laagbouw komen 18 appartementen voor Chapeau woonkring Waalwijk, waarmee aan een grote behoefte wordt voorzien. De toekomstige bewoners van deze appartementen hebben autisme en om in het dagelijks leven alles goed te laten verlopen hebben zij begeleiding nodig. Dergelijke woonvoorzieningen, waarbij passende zorg wordt geboden voor mensen met autisme, zijn zeldzaam in de omgeving en worden daarom erg toegejuicht. Ruim voordat het bouwproces werd ingezet, beschikte Chapeau woonkring Waalwijk namelijk al over een wachtlijst met belangstellenden.

Eén ding is zeker: met de realisatie van 75 nieuwe appartementen dragen beide gebouwen hun steentje bij aan de sociale woningbouwopgave van Waalwijk.