Bouw van Oranjekade gaat begin 2021 van start

13 februari 2020

De Cacaofabriek in Helmond was op donderdag 12 februari het decor voor de drukbezochte informatieavond van project Oranjekade. De vele belangstellenden werden ontvangen in de foyer, die geheel in stijl was aangekleed, inclusief bijbehorende oranje sfeerverlichting.

Vanwege de honderden aanmeldingen werden er drie presentaties gegeven, waarbij de aanwezigen na de presentaties de gelegenheid kregen om in de foyer vragen te stellen aan de betrokken partijen. Het plan werd toegelicht door Johan Liebregts (Rezidenz Development), Peter Hoesbergen (Hoesbergen Advies) en Joost Verbeek (EN|EN Architecten). Zij presenteerden de planning , de stedenbouwkundige opzet, de architectonische uitwerking en het woonprogramma aan de honderden aanwezigen.

Het verhaal van Oranjekade

Het voormalige EDAH kantoor, op de hoek van Oostende en de Kanaaldijk, wordt als eerste gesloopt. Op deze plek zal ook de bouw starten. Naast het feit dat de opbouw van Oranjekade hier begint, heeft de EDAH nog een belangrijke functie binnen het gehele plan. De supermarktketen groeide vanaf 1917 vanuit deze locatie in Helmond namelijk uit tot een landelijke Nederlandse supermarktketen, dat op z’n hoogtepunt maar liefst 286 supermarkten telde. De naam EDAH staat voor de beginletter van de familienamen van de oprichters: Ebben, Dames, Aukes en Hettema. Deze namen komen terug in het plan als naamgevers van de gebouwen. Een mooi stukje geschiedenis dat terug komt in de toekomst.

OranjeKade = OK

In Oranjekade worden vijftien verschillende woongebouwen gerealiseerd, bestaande uit 220 appartementen en 45 stadswoningen. Het plan biedt een zeer divers aanbod aan woningen en appartementen. Zo lopen de hoogtes van de gebouwen uiteen van één tot dertien verdiepingen en komen er onder andere studio’s, patiowoningen en herenhuizen tot tweehonderd vierkante meter.

Centraal gelegen komt een paviljoen met terras, waar omwonenden elkaar kunnen ontmoeten. Het plan is bereikbaar middels grote trappen en er is zelfs aan de allerkleinsten gedacht door naast de trappen een glijbaan te plaatsen. De trappen dienen overigens niet alleen als toegang, maar tevens ook als ontmoetingsplaats, waar buurtbewoners een praatje met elkaar kunnen maken.

Duurzaamheid, biodiversiteit en circulair bouwen

Oranjekade zal gekenmerkt worden door de grote, verhoogde binnentuinen die overdag openbaar toegankelijk zijn. Onder deze tuinen ligt een parkeergarage, waar de bewoners hun auto kwijt kunnen. In deze parkeergarage worden bomen gepland die uiteindelijk tussen de wandelpaden en openbare ruimtes uit groeien.

Het dak van de huidige EDAH wordt hergebruikt als dak van het paviljoen. Ook komt er een watervoorziening op een van de openbare ruimte en worden diverse gebouwen voorzien van groendaken en zonnepanelen.

De planning is dat de woningen in de herfst van dit jaar in de verkoop gaan en dat er begin 2021 gestart wordt met de bouw van dit bijzondere project.