BANBOUW BLOGT | DE BOUWVAK, EEN ONHANDIGE TRADITIE OM NOOIT AF TE SCHAFFEN

19 juli 2019

Dit weekend begint de bouwvak. Een periode die volgens authentiek recept wordt voorafgegaan door een avond indrinken op een broeierig terras of ergens in een kasteeltuin. In de praktijk is dat altijd een behoorlijk feest, waar zelfs Europese Commissie-voorzitter Juncker een week van zou moeten revalideren. Al is daar op zich natuurlijk weinig tot niets mis mee.

Vervolgens doen wij werkende Nederlanders wat we iedere werkdag twee keer doen: op het verkeerde moment in de auto stappen, om zo snel mogelijk aan te sluiten in de file. En eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen, is het al niet veel beter. Tegen beter weten in speuren we de rand van het zwembad af, op zoek naar een ligbedje waarover niet al sinds acht uur ’s morgens een badlaken ligt. We zijn gewoon te vaak met te veel mensen tegelijk op de verkeerde plaats. Iedereen propt zijn vakantie in die drie weken bouwvak.

Zonde is het wel, dat de bouwplaatsen dichtgaan in de beste tijd van het jaar om buiten te werken, met Radio Tour de France op de bouwradio. De zon schijnt uitbundig, iedereen is vrolijk, in deze tijd hebben we meestal geen last van vorst in de grond en er lopen eindelijk mooie jonge vrouwen (of mannen natuurlijk, want BanBouw is een geëmancipeerd bedrijf) in rokjes voorbij. Last van files heb je nu niet, want ook mensen die niet in de bouw werken, vinden het blijkbaar een goed idee om in de bouwvak richting Route Du Soleil te cruisen, of zandkastelen te bouwen aan de Spaanse costa. Dat gaat in de bouwvak wél gewoon door.

Binnen BanBouw is het hartje zomer nooit veel anders. Heb je wat tijd nodig om tot jezelf te komen, dan hoef je niet naar een retraite in het Tibetaans Hoogland. Op ons kantoor in Nuenen vind je rust die je nergens anders kan vinden en andere mensen kom je al helemaal niet tegen. De bedrijfsradio staat uit en de telefoon rinkelt nooit, want niemand haalt het in zijn hoofd om een bouwbedrijf te bellen in de bouwvak.

Op de eerste maandag na de bouwvak is het natuurlijk altijd een feest. Want wat gebeurt er altijd op een eerste dag na je vakantie? Juist, je wordt aangesproken met ‘vakantieganger’. Vervolgens vragen collega’s je naar je belevenissen alsof het allemaal gekscherende kappers zijn die een gesprek op gang willen brengen. Het probleem is alleen dat het voor zestig mensen de eerste werkdag na de vakantie is. Een werkdag heeft maar acht uur. Als je in die tijd zestig collega’s naar hun zomerse wapenfeiten moet vragen, heb je maar acht minuten per persoon en in die korte tijd kom je natuurlijk niet verder dan algemeenheden over het weer en de temperatuur van het zwembad. Erg jammer.

Moeten we de bouwvak, na negentig jaar trouwe dienst, dan maar afschaffen? Mais non! Er zijn de laatste jaren al veel te veel tradities verdwenen en er verandert al zo veel. Vrouwen blijken goed te kunnen voetballen. De Elfstedentocht wordt tegenwoordig zwemmend afgewerkt. En natuurlijk Zwarte Piet die niet meer zwart mag zijn. Als we dan ook nog Zwarte Zaterdag gaan afschaffen, wordt het er vast niet gezelliger op in Eindhoven en de rest van het land.

Bij nader inzien heeft het wel wat, zo’n collectief vakantiemoment. Hoe zouden we onze vakantiedagen ooit moeten besteden zonder bouwvak? En wanneer moeten we anders voor veel te veel geld op vakantie? Wanneer moeten we anders met zijn allen in de file staan op de Autoroute Du Soleil? Of in de rij voor de bouwvakbarbecue van de zaak? En hoe moeten we anders mopperen dat we aan d’n bouwvak vast zitten met vakantie? Juist, dat zou allemaal een stuk lastiger worden.

Laten we deze traditie dus in ere houden. Dan houden we in elk geval wat om te klagen. Te midden van al die veranderingen is een gezonde dosis ouderwets klagen een mooie traditie om in stand te houden. En als je daarna eindelijk in de Spaanse, Franse, Italiaanse of desnoods Nederlandse zon ligt, en nog eens terugdenkt aan al het gepuzzel en de stress die de bouwvak opleverde, smaken de verkoelende drankjes des te beter.

BanBouw wenst je een buitengewone bouwvakvakantie!