ED: Elektrische primeur op woonwagenkamp in Tongelre

20 juni 2019

EINDHOVEN – Het kamp aan het Orgelplein in het Eindhovense Tongelre heeft de Nederlandse primeur met de allereerste volledig elektrische woonwagenwoning.

Met een grote grijns snijdt Menne Pfaff de taart aan in zijn zojuist opgeleverde woonwagenwoning aan het ­Orgelplein, waar hij samen met zijn vriendin Anne, zijn dochter en hondje gaat wonen. Rondom de taart staat een delegatie van BanBouw en Wooninc. Zij sloegen in 2018 de handen ineen voor het ontwerp en de bouw van de eerste gasvrije woonwagenwoning van Nederland. De nieuwe wet die voorschrijft dat alle nieuwbouw gasloos wordt, bleek een hele uitdaging voor Woonicn, dat vrijwel alle Eindhovense kampjes beheert. Woonwagens zijn altijd vrijstaand en hebben dunnere wanden en dus minder goede isolatie. Als je dan allen elektrisch verwarmt, rijzen de energiekosten de pan uit, zegt Jos Rooymans, vastgoedadviseur bij Wooninc. ,,Terwijl wij de energierekening voor onze huurders juist omlaag willen. Dus moeten we een heel nieuw concept ontwikkelen”

Het uitgangspunt was een optimaal geïsoleerde woonwagen, die lang meegaat (uitgaanspunt is 50 jaar), eenvoudig en snel te bouwen is en waarvan de productiekosten binnen de perken blijven. Dit proces konden ze nergens afkijken. ,,Er waren geen partijen die een volledig elektrische woonwagenwoning aanbieden.”

Zelfvoorzienend
Na een aantal gesprekken kwam Wooninc. uit bij BanBouw, met wie ze al eerder samenwerkte op het ­Orgelplein. Op het dak liggen zonnepanelen, die ervoor moeten zorgen dat de bewoners uiteindelijk deels zelfvoorzienend zijn. Als de pilot in Tongelre een succes wordt, gaan ze dit model vaker toepassen. ,,Bijvoorbeeld door verouderde woonwagens te vervangen en nieuwe woonwagenwoningen te plaatsen.” Door het gebruik van veel prefab-onderdelen, kan dit in vijftien weken.

Pfaff stond bovenaan een wachtlijst van woonwagenbewoners die nu in een huis wonen, maar weer terug willen naar een kamp. ,,Het was de grote wens van zijn vader, de in Eindhoven welbekende Piet Pfaff, om ooit weer samen met zijn gezin in een wagen te wonen”, vertelt woonconsulent Leny van Beek van Wooninc. In 2016 overleed hij op 58-jarige leeftijd, toch is hij er vandaag een beetje bij. Op zijn onderarm heeft Menne Pfaff een grote beeltenis van zijn vader laten tatoeëren en zijn as is uitgestrooid onder de wagen.

Onder de wagen overigens geen wielen. ,,Als woningcorporatie bouwen we woningen, geen wagens”, is de verklaring. Dit zorgt ervoor dat Pfaff gewoon huurtoeslag kan aanvragen.

Toch zijn die wielen voor veel bewoners hier het belangrijkste onderdeel van hun woonwagen, omdat het ze een gevoel van vrijheid geeft. Voor Pfaff was dit geen struikelblok. ,,Tijden veranderen, er is hier ook geen wei meer waar de paarden en wagens staan.” Hij wijst naar zijn caravan op de binnenplaats. ,,Bovendien slaap ik al bijna twee jaar op wielen.”

Artikel geschreven door: Jesper de Vaan, Eindhovens Dagblad  (https://markwijdeven.nl/)
Klik hier voor de link naar het artikel op de website van het Eindhovens Dagblad