Hare Majesteit Koningin Máxima opent officieel het Van Gogh Village Museum in Nuenen
In het eerste kwartaal van 2022 werd de aftrap gegeven van de uitbreiding van het Van Gogh Village Museum in Nuenen. Het bleek de start van een buitengewoon bijzonder bouwwerk dat op vele manieren refereert naar het leven en werken van Vincent van Gogh uit de periode dat hij in Brabant woonde. Het vernieuwde museum werd op dinsdag 16 mei feestelijk geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima.
Tussen december 1883 en november 1885 woonde kunstenaar Vincent van Gogh in Nuenen. Daar schilderde hij ongeveer een kwart van zijn werken, waaronder een van zijn meesterwerken ‘De aardappeleters.’ Van Gogh Village Museum, dat gevestigd is tegenover het voormalig ouderlijk huis van Van Gogh, toont het ontstaan van dit eerste meesterwerk en zijn reis daarnaartoe. Het museum onderging in 2022/2023 zijn eigen reis met een complete metamorfose. Een reis die dankzij het gedreven en betrokken bouwteam volgens schema verliep met als hoogtepunt de opening door Hare Majesteit de Koningin Máxima op dinsdag 16 mei 2023.
Feestelijk opening door Hare Majesteit de Koningin Máxima
Een van de meest memorabele bezoekers die het Van Gogh Village Museum mag en heeft mogen ontvangen is ongetwijfeld Hare Majesteit de Koningin Máxima. Op dinsdag 16 mei 2023 werd het museum officieel door onze koningin geopend.
Voorafgaand aan de openingshandeling presenteerde wetenschapsjournalist en presentatrice Anna Gimbrère een programma met medewerking Jan Kees Lemkes (voorzitter St. Van Gogh Village Nuenen), Edzo Doeve (Van Gogh Sites Foundation), Willem van Gogh namens de familie Van Gogh en Lucas van Grinsven (Vice President Society & Community Engagement ASML). Zij werden allen op een bijzondere manier aangekondigd, namelijk door middel van brieven die in het verleden zijn geschreven Vincent van Gogh. Hiermee werd een mooie brug geslagen door het verleden en het heden. Het programma werd artistiek ingevuld door theatergezelschap De Stilte uit Breda in samenwerking met saxofoonkwartet Artvark.
Na het openingsprogramma verrichte Hare Majesteit de Koningin Máxima en voorzitter Lemkes de officiële handeling in het bijzijn van Commissaris van de Koning Adema van Noord-Brabant en Burgemeester Houben van Nuenen. Vervolgens kreeg de koningin een rondleiding door het museum en ging zij in gesprek met een aantal betrokken partijen.
Het museum is dankbaar voor de steun van de koningin. “Wij zijn zeer vereerd met het bezoek van koningin Máxima”, zegt directeur Simone van der Heiden. “Het is erkenning voor de tomeloze inzet van ons team van tweehonderd vrijwilligers voor het behoud van Vincents erfgoed in Nuenen.”
Van Vincentre naar Van Gogh Village Museum
In 2010 opende het Vincentre in het oude gemeentehuis in Nuenen. Een renovatie die destijds ook in handen was van BanBouw. In de ruim tien jaar die volgde namen de bezoekers jaarlijks toe tot zo’n 17.000 per jaar. „We groeiden uit onze jas, zoveel mensen uit de hele wereld willen in de voetsporen van Vincent treden”, vertelde Simone van der Heijden, directrice Van Gogh Village Museum. Dit werd de aanleiding tot uitbreiding van het huidige pand.
“Eerlijk gezegd is het een van de meest unieke werken welke ik samen met een mooi team heb mogen realiseren.”
Na een succesvolle eerste (ver)bouwperiode, was BanBouw ook nu de aangewezen partij om de uitbreiding aan te pakken. Dit keer in bouwteam samenwerking met Van Gogh Village Nuenen, diederendirrix architects, bureauEAU, Huisman & Van Muijen, Laride, van Eijk & van der Lubbe en Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar. Deze teamsamenstelling blijkt de succesformule te zijn van de geslaagde bouw. “Dankzij de onvermoeibare inzet van dit team, waarin ontwerpers, bouwers en vrijwilligers zij aan zij samenwerken, verloopt deze grote operatie volgens planning”, lichtte Simone toe tijdens de viering van het hoogste punt in september 2022. Ook Henri Rijnen, projectleider BanBouw sluit zich hier volledig bij aan: “Eerlijk gezegd is het een van de meest unieke werken welke ik samen met een mooi team heb mogen realiseren.”
Nieuwe naam
In totaal werd het Vincentre uitgebreid met een aanbouw van ca. 520 m2, bestaande uit onder andere een tentoonstellingsruimte en een nieuwe vleugel. Daarmee werd het gebouw ruim 2,5 keer zo groot. Naast een nieuwe aanbouw kreeg het museum ook een nieuwe naam. De naam Vincentre klonk creatief, maar het viel onvoldoende op. En zo werd het Van Gogh Village Museum geboren.
Bijzonder ontwerp
Dat het Van Gogh Village Museum niet zomaar een museum is blijkt wel uit het ontwerp van architect diederendirrix. Het uiterlijk van het museum sluit aan bij de stijl van zowel kunstenaar Van Gogh als die van het dorp Nuenen.
Op de plek naast het huidige museum stonden in het verleden twee boerderijen. De aanbouw refereert aan beide langkapsboerderijen van toen. De oude deuren (de baander) komen in het huidige pand in een vernieuwde variant terug in de entree, die tevens het gebouw met een sierlijke boog opent naar het dorp Nuenen en zijn ouderlijk huis.
Van Gogh had als kunstenaar een worsteling tussen statuur en eenvoud en ook dit komt terug in het uiterlijk van het museum. Naast het statige, voormalige gemeentehuis, werd een bijzondere en eigenzinnige variant op een ambachtelijke schuur gerealiseerd. Gevel en dak worden hier één naadloos geheel met een bekleding van bruine gebakken kleipannen – een verwijzing naar van Goghs voorliefde voor aardse materialen en tinten.
Stap in het leven van Van Gogh
Het museum belicht Van Goghs leven in Nuenen aan de hand van verhalen van zijn familie, vrienden en modellen. Het verhaal van zijn artistieke ontwikkeling en zijn studie naar kleur en licht brengen bezoekers dichterbij de kunstenaar. Wat dit museum uniek maakt is dat er geen strakke, witte toonzalen te vinden zijn, maar intiem ontworpen interieur. Op de begane grond vindt men de filmzaal, een shop, koffiecorner en de kantoren. De vide met overloop op de eerste verdieping creëert prachtige zichtlijnen van binnen naar buiten. De vide dient niet alleen voor een verbinding met het ‘oude’ gedeelte, maar ook naar de zaal voor wisselende exposities en Vincents Lichtlab. Het Lichtlab is met dank aan ASML tot stand gekomen. In deze ruimte staan vijf grote ‘lichtproeven’ die zijn uit te voeren door bezoekers met als doel om te ervaren hoe dat nou praktisch werkt met licht, kleur, perspectief en brein.
“Ruim, levendig en ook uitdagend”
Dat het nieuwe museum in trek is bij het publiek blijkt wel in de eerste week van de hernieuwde opening. Bezoekers uit alle windstreken kwamen langs om in het leven van de Brabantse meesterkunstenaar te stappen. “Het is een echt museum geworden. Erg ruim, levendig en ook uitdagend”, vertelde een bezoeker tegen Studio040. “De kunst van Vincent van Gogh heeft mijn hart gestolen en hier in Nuenen zie je dat natuurlijk nadrukkelijk terugkomen”, legt een andere bezoeker uit. En dat Vincent van Gogh ook over de landsgrenzen naam heeft gemaakt is geen geheim. “Ik kom oorspronkelijk uit Australië en ben nu voor twee maanden in Nederland. Mijn ouders zijn Nederlands en ik wil daarom beter leren kennen waar mijn wortels liggen”, vertelde een andere vrouw tijdens haar bezoek.
Bezoek het Van Gogh Village Museum
Zelf het Van Gogh Village Museum ervaren? Dat kan! Bekijk hier de website voor meer informatie en stap zelf in de wereld van een van Nederlands grootste kunstenaars.