Nieuw Lidl filiaal in Geldrop opent feestelijk haar deuren: wat een luxe

4 november 2021

Een uur voor de openingstijd stonden de nieuwe klanten van Lidl XL in Braakhuizen-Noord in Geldrop al in de rij. Het nieuwe filiaal opende namelijk voor het eerst haar deuren op woensdag 3 november. En dat zorgde voor veel vreugde onder de buurtbewoners: ,,Ik heb me er echt op verheugd. Te voet boodschappen doen, wat een luxe’’.

Voorbijgangers konden er woensdagochtend 3 november niet omheen. De met een grote rode strik versierde Lidl XL in Geldrop opende precies om 09.00 uur haar deuren. En enkele minuten later reden al de eerste volgeladen boodschappenwagens met smart tv’s en stofzuigers door de straten van Braakhuizen-Noord.

Een luxe

De avond daarvoor vond de opening plaats voor partijen die betrokken waren bij de realisatie van de nieuwe supermarkt en ook kregen omwonenden de mogelijkheid om alvast rond te kijken, al kon er toen nog niets gekocht worden. En dat was maar goed ook. Want woensdagochtend had men tijdens de opening niet veel tijd om te besluiten. Het was een drukte van jewelste en dat geeft ook meteen aan hoe betrokken de buurt met het filiaal is. Mevrouw Doornakker die vlakbij woont, moet nog boodschappen doen als er in de winkel al lange rijen voor de kassa’s staan. ,,Ik heb me er echt op verheugd’’, zegt ze in het Eindhovens Dagblad. ,,Te voet boodschappen doen, wat een luxe. Geen gedoe met parkeren, hoe makkelijk kan het zijn?’’ Samen met haar buurtgenoten hoopt ze dat er binnenkort ook bankjes en verse koffie komt, want dan kan er onderling bijgepraat worden. Al wordt dat toch wel gedaan, waarbij de plek van de Lidl, waar voorheen winkelcentrum De Wielewaal stond, onderwerp van gesprek is. De Wielewaal. ,,Daar had je alles’’, vertelt een wijkbewoonster van 80. ,,Bakker, slager, postkantoor, alles wat je maar nodig had. En ’s avond liep je er nog even langs voor een praatje.’’ Dat De Wielewaal een langdurige sta-in-de-weg is geweest voor de nieuwbouw, vergeet ze even. ,,Knus was het wel.’’

Hartelijk ontvangen

De afgelopen maanden heeft de buurt gespannen en enthousiast toegekeken hoe de Lidl werd gerealiseerd. ,,Ik sta uren op het balkon”, vertelde mevrouw de Turck die op de derde verdieping woont van het tegenovergelegen Magdalenahof. De buurt heeft dan ook lang moeten wachten op het nieuwe pand. Al een jaar of tien gonsde het rond dat winkelcentrum de Wielewaal plaats zou gaan maken voor een Lidl. Maar de sloop van het armzalige gebouw kwam maar niet van de grond en er kwam een moment dat zelfs de buurt er niet meer in geloofde. Maar een jaar geleden zagen de wijkbewoners tot hun vreugde toch echt dat de sloopmachines het voormalige winkelcentrum opslokte en dat resulteerde in een uitzicht waar ze al jaren op wachtte. Vervolgens werd er in het voorjaar van 2021 gestart met de bouw van een nieuwe Lidl. Een cadeautje voor de wijk dat uiteindelijk met plezier uitgepakt zou worden.

Ruim een half jaar bouwen

In het weekend van Pasen, op dinsdag 5 april, is BanBouw gestart met de bouw van de supermarkt, met daarbij een parkeerterrein voor ruim honderd auto’s. Bijna 7 maanden later opent de grote winkel met brede gangpaden en veel glas wat zorgt voor een open karakter. Het filiaal beschikt over een warme bakker, een grote versafdeling en er is ruimte voor non-foodartikelen. Ook is er aan het milieu gedacht, want het pand is volledig gasloos en voorziet zichzelf van energie. Na jarenlang tegen een vervallen winkelcentrum aan te hebben gekeken, beschikt Braakhuizen-Noord nu over een nieuwe moderne supermarkt waar men nog erg lang plezier van gaat hebben.