Officiële aftrap uitbreiding museum Vincentre

Op maandag 21 maart vond de officiële aftrap van de uitbreiding van museum Vincentre in Nuenen plaats. In dit voormalige raadhuis beleef je het Nuenen van 1883, toen Vincent van Gogh hier kwam wonen. Je ziet hier zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder. Dit bijzondere museum wordt het komende jaar uitgebreid waardoor het pand drie keer zo groot zal worden.

Samen met Provincie Noord-Brabant, Gemeente Nuenen, ASML en Van Gogh Brabant wordt het startsein gegeven doormiddel van het demonteren van de schutting die de bouwplaats omheind. Van elke betrokken partij mag een afgevaardigde een stukje van de schutting lostrekken. Na de handeling wordt er samen geproost en hiermee is de bouw symbolisch van start!

Geschiedenis en toekomst komen samen

Het huidige museum wordt uitgebreid met een eigentijdse versie van een langskap boerderij. Het ontwerp is gemaakt door Architectenbureau Diederendirrix uit Eindhoven die het dorpse Brabantse karakter laat samensmelten met duurzame en moderne architectuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en eerlijke materialen. De nieuwe vleugel naast het museum over Vincent van Gogh bevat extra tentoonstellingsruimtes, een filmzaal, café, kantoren en het Lichtlab.

Lichtlab
Ontwerpbureau Tinker imagineers realiseert in samenwerking met ASML Vincents Lichtlab. Daarmee krijgt Museum Vincentre naast een kunsthistorische ook een technologische programmering. Met dit initiatief willen zij jongeren inspireren om de onderzoekende en experimenterende houding van Van Gogh te volgen. Door technologie, kunst en creativiteit te combineren wordt ook het Lichtlab een unieke belevenis.

Naar verwachting wordt de nieuwbouw in Q2 2023 geopend.