Van nachtmerrie naar droomwoning: Houtse Akker in Helmond maakt doorstart en gaat binnenkort in de verkoop

Een project dat nog niet gerealiseerd is, maar toch al een lange geschiedenis kent: Houtse Akker in Helmond. Lange tijd heeft een gedeelte van deze wijk iets weggehad van een verlaten dorp. Maar binnenkort verrijzen hier dan eindelijk 26 prachtig nieuwe woningen.

Eind vorig jaar zijn de nooit afgebouwde woningen in Houtse Akker afgebroken door Van Mensvoort. Voorman Mario Klokgieter vertelde in oktober 2021 aan het Eindhovens Dagblad: ,,Deze huizen waren bijna af. Stucen en klaar. Onbegrijpelijk dat het zo ver heeft kunnen komen.” Maar met deze sloop komt wel het einde van een bouwdrama in zicht en kunnen de (toekomstige) bewoners vol goede moed naar de toekomst kijken.

Vooruit kijken

Was alles volgens planning gelopen, dan hadden de kopers van Houtse Akker vanaf 2019 hun nieuwe huis kunnen bewonen. Echter veranderde dit project in een nachtmerrie door een conflict tussen de ontwikkelaar en de oorspronkelijke aannemer. Hierdoor raakten de kopers in zware problemen, werd het project vertraagd en uiteindelijk zelfs volledig stilgelegd. Als klap op de vuurpijl bleek dat de woningen vanwege bouwtechnische en constructieve gebreken volledig gesloopt moesten worden. Deze sloopwerkzaamheden zijn deze maand afgerond en nu kan er vooruit gekeken worden. Want over enkele maanden starten we met de wederopbouw van project Houtse Akker, die overigens wel de oorspronkelijke uitstraling krijgt.

Het aantal woningen, de verdeling over het terrein en de architectuur blijven hetzelfde. ,,Zo houden we de procedures ook kort”, licht Walter Schuurman, bedrijfsleider realisatie van BanBouw toe. “Het voornaamste verschil met de oorspronkelijke woningen zit hem in de opbouw van het casco. De constructie is herzien en voor dit project wordt gebruik gemaakt van een traditioneel casco.”

Klaar voor een nieuwe toekomst

In maart wordt het verkooptraject opgestart, wat evenals de uitvoering, in beheer is van BanBouw. “Dat is ook direct een mooie gelegenheid om de toekomstige bouwplaats op te ruimen en volledig gereed te maken voor de nieuwe bouw. Wij beginnen met een frisse start aan dit project”, aldus Walter Schuurman. “De bewoners verdienen het om te wonen in een duurzaam, slim en comfortabel huis waar ze zich veilig en thuis voelen. En daar gaan wij voor zorgen. Dit project is na een langdurige boze droom klaar voor een nieuwe toekomst!”