31 oktober 2017
Er zijn maar weinig beroepen waarover zó veel vooroordelen bestaan als over bouwvakkers. Deze harde werkers zouden niet al te snugger zijn, veelvuldig fluiten naar vrouwen en graag met hun bedrijfsbus bumperkleven op de linkerbaan van de snelweg. Klopt dat allemaal wel? We verzamelden de tien grootste vooroordelen en gingen binnen Ban Bouw op onderzoek uit.
1. Bouwvakkers fluiten naar vrouwen
Om dit hardnekkige gerucht te kunnen bevestigen dan wel ontkrachten, volgden we onze vakman Juul enkele uren tijdens een zomerse werkdag. In deze tijd floot Juul geen enkele keer naar vrouwen, terwijl er wel degelijk dames op korte afstand passeerden. Wel moeten we hieraan toevoegen dat Juul, op het moment dat we hem volgden, bouwwerkzaamheden aan het verrichten was in een verzorgingshuis voor senioren, waar fluiten waarschijnlijk niet op prijs zou zijn gesteld.
Oordeel: onwaar.
2. Bouwvakkers produceren veel lawaai, het liefst zo vroeg mogelijk op de ochtend
Het is een feit dat bouwvakkers vaak vroeg beginnen - op een tijdstip dat geluiden harder lijken te klinken, doordat ze niet worden gedempt door andere klanken. Planningen zijn vaak erg strak en tegen een uur of negen een keer op het werk arriveren, zoals op kantoor bon ton is, is niet erg bevorderlijk voor de voortgang van het bouwproces. En ja, sommige bouwwerkzaamheden zijn luidruchtig. Voordat er gestuukt kan worden, moet er eerst gemengd worden. Voordat er een nieuwe straat gelegd kan worden, moet er eerst een straat opengebroken worden. En hoewel we bij Ban Bouw veel kunnen, lukt het ons nog niet om geruisloos te breken, hakken of boren. Wel om geruisloos te vertrekken na een lange werkdag, maar dat is geen antwoord op de stelling.
Oordeel: gedeeltelijk waar
3. Bouwvakkers praten meestal hard
Toen we een project naderden om deze stelling te peilen, waren de bouwvakkers inderdaad al op enige afstand hoorbaar. Dat heeft echter een praktische reden. Zoals we hierboven al beschreven, veroorzaakt bouwen geluid. Om dat te kunnen overstemmen, is enig volume nodig. Als je bedenkt dat bouwvakkers vaak hun handen vol gereedschap hebben, is het bovendien niet erg handig om even de telefoon te pakken om een appje te sturen.
Oordeel: waar
4. Bouwvakkers zorgen voor verkeersoverlast
Het is een herkenbare ergernis: rijd je net lekker met 100 km/u op de linkerbaan van de A67, gaat er een bouwvakker met zijn Volkswagenbus achter je zitten kleven. Erg hinderlijk inderdaad, maar toch hebben we de indruk dat het met de overlast wel meevalt. Bouwvakkers hebben namelijk meestal geen 9-tot-5-mentaliteit, maar eerder een 7-tot-4-mentaliteit. Op het moment dat leasebak-rijdend Nederland in de auto stapt richting kantoor of aardappels, zijn de noeste bouwers al op hun plaats van bestemming aangekomen. Daarmee leveren bouwvakkers een wezenlijke bijdrage aan het verminderen van de verkeersdruk.
Bij Ban Bouw wordt het weggedrag van de monteurs overigens in de gaten gehouden, vertelt servicedienstcoördinator Leon: ‘’We kunnen de gereden snelheid en het brandstofverbruik screenen. Als die data ons aanleiding geven om in gesprek te gaan met een chauffeur, doen we dat. Bovendien nemen we onverhoopte klachten over het rijgedrag van onze chauffeurs altijd serieus. Maar nu moet ik ophangen, want ik ben aan het rijden.”
Oordeel: onwaar
5. Bouwvakkers zijn dom
Dat hangt van uw interpretatie van de kwalificatie 'dom' af. Bouwvakkers maken soms een spelfoutje als ze een servicerapport moeten tikken. Ook gaat het in de kantine of keet vaker over voetbal dan over het nieuwe regeerakkoord. Maar daartegenover staat dat bouwvakkers technische bouwtekeningen tot in detail kunnen begrijpen. Ze kunnen met buitengewoon geavanceerde meet- en computerapparatuur werken en beheersen alle denkbare soorten gereedschappen. Daarnaast zijn ze creatief; bouwvakkers zijn vaak in staat om onvoorziene bouwproblemen op te lossen, bouwwerken te construeren en tegelijkertijd aan de veiligheid, de omgeving en de wensen van de klant te denken. Ben je dan dom? Dat mag u zelf bepalen. Wij denken het wel te weten.
Oordeel: onwaar
6. Bouwvakkers zijn asociaal
Er zullen vast wel asociale bouwvakkers zijn. Maar er zijn ook asociale ondernemers, muzikanten en politici. Onze ervaring is dat bouwvakkers behoorlijk sociaal zijn. Ze werken vaak met andere partijen samen en komen bijna dagelijks bij klanten over de vloer, waardoor er zeer regelmatig overleg plaatsvindt of een oplossing voor een probleem gevonden moet worden. Onze bouwvakkers zijn, weten we uit ervaring, niet te beroerd om die spreekwoordelijke extra meter te lopen, het verhaal van een alleenstaande oudere aan te horen of de deur open te houden voor een werknemer van een ander bedrijf. Best prettige mensen dus.
Ooordeel: onwaar
7. Bouwvakkers luisteren graag op hoog volume naar Nederlandstalige muziek van bedenkelijk niveau
Op bouwplaatsen klinkt vaak muziek. Dat is lang niet altijd het oeuvre van Mozart of het beste werk van Celine Dion. De liefhebber van het Nederlandse lied komt doorgaans – we geven het graag toe – rijkelijk aan zijn trekken op een bouwplaats.
Die muziek staat soms inderdaad best hard, omdat het anders onhoorbaar is in de kakofonie van bouwgeluiden. Noodzakelijk voor werklieden die muziek willen horen, maar mogelijk ook hinderlijk voor mensen die liever geen muziek willen horen - zelfs niet als de bouwvakkers spontaan besluiten om hun vocale kwaliteiten in te zetten. Niettemin zal een goede uitvoerder altijd oog (en oor) hebben voor de omgeving waarin zijn bouwproject wordt gerealiseerd. Tegen hinderlijke muziek zal hij te allen tijde optreden en eventuele klachten zullen altijd serieus worden genomen.
Oordeel: waar
8. Bouwvakkers drinken uitzonderlijk veel bier
Tijdens ons redelijk representatieve onderzoek viel het ons op dat ons bouwpersoneel meer koffie dan bier dronk. Het feit dat ons onderzoek op een doordeweekse ochtend plaatsvond, kan daar wellicht invloed op gehad hebben. Het beeld dat bouwvakkers zich aan het einde van een werkdag- of week eens flink vol laten lopen, herkennen we niet. Tijdens personeelsborrels- en feestjes drinken ze wel graag een stevig glas bier, maar dat geldt voor de mensen van de administratie ook.
Oordeel: onwaar
9. Bouwvakkers kosten de gemeenschap geld omdat ze veel in de Ziektewet zitten
We hebben het maar even nagevraagd bij onze HR-afdeling. Mensen die al het lef hebben om zich ziek te melden, worden volgens de traditie fijntjes beschimpt in de groepsapp ‘Boys in Red’ (inclusief intimiderende, boos kijkende emoji’s). Ook dienen ze zich af te melden bij onze uiterst charmante receptiemedewerkster. Hierna gaat het vaak al een stuk beter.
Zonder gekheid: als de knieschijf van een bouwvakker op zondag, tijdens een voetbalpotje tegen Boerdonk-4, in drie stukken wordt getrapt, kan hij op maandag moeilijker fungeren dan een financieel medewerker die de hele dag zit. That’s part of the job. Het oordeel, niettemin: ons bouwpersoneel kent een opvallend laag ziekteverzuim.
Oordeel: onwaar
10. Bouwvakkers zijn de hele zaterdag aan het beunen.
Deze stelling kunnen we niet beantwoorden. Tijdens het tikken van dit stuk, op een zaterdagochtend, belden we een aantal Ban Bouw-bouwvakkers voor een reactie, maar vanwege harde muziek en getimmer op de achtergrond waren hun antwoorden onverstaanbaar.
Oordeel: onbekend
Waarheidspercentage: 28%.