Oranjekade Helmond: een boek dicht, een prachtige wijk rijker

Wat ooit begon als een ambitieus idee, is nu een bruisende woonwijk in het hart van Helmond. Oranjekade, een project dat vele jaren geleden werd geïnitieerd, doorliep een intensieve reis van ontwerp en ontwikkeling tot realisatie. Op 25 november werd dit bijzondere traject feestelijk afgesloten. De laatste woningen worden binnenkort opgeleverd, en waar ooit een verloederd terrein lag, staat nu een moderne wijk die historie en innovatie verenigt. Ondanks de regenachtige omstandigheden kleurde Helmond die dag oranje, en de trotse gezichten van alle betrokkenen spraken boekdelen.

 De laatste maandag van november is een dag waarop November rain van Guns N’ Roses geïnspireerd had kunnen zijn. Begin van de middag valt de regen met bakken uit de hemel. Ruitenwissers van passerende auto’s staan op het snelste standje en wandelaars zijn weggedoken onder hun paraplu of in hun capuchon. Het perfecte weer om binnen te blijven, kortom.

De afsluiting van een tijdperk
Ongeveer vijftig mensen blijven deze middag níét binnen. Ze zijn te gast bij de officiële afsluiting van project Oranjekade. Dat is niet alleen een paradepaardje van de BanGroep, maar ook van Helmond. Binnenkort worden de laatste van de 269 woningen opgeleverd en omdat je successen moet vieren, staan de betrokkenen daarbij stil. Zij nemen deel aan een verzorgd en compact programma: een aantal korte speeches, de première van de korte film over dit project, een gezamenlijke proost met bubbels, een rondleiding en een afsluitende borrel.

Plaats van handeling is een overdekt paviljoen op een binnenterrein van de sfeervolle wijk. Een deel van de dakconstructie is gemaakt van elementen uit het oude Edah-hoofdkantoor. Zo komen oud en nieuw hier subtiel samen.

Uitdagingen
BanBouw-bedrijfsleider Bert Golstein bijt het spits af. Hij roemt zijn equipe die deze megaklus – eigenlijk bouwde de BanGroep een compleet nieuwe wijk – klaarde. Maar hij staat ook stil bij de uitdagingen van de laatste jaren.

“Eerst was er natuurlijk de pandemie. Toen die goed en wel achter de rug was, brak de oorlog in Oekraïne uit, met enorme gevolgen voor de materiaalprijzen en levertijden. Het was pittig, maar ons team is intact gebleven, we hebben het doel altijd in het vizier gehouden en we hebben de uitdagingen overwonnen. Dat maakt me trots.”

Een trein op de bouwplaats en een nieuwe bouwmethode
Even een zijstapje: wat maakt Oranjekade nu zo uniek en grensverleggend? Op de eerste plaats de samenwerking. Dit project is het ultieme voorbeeld van een project waarbij meerdere BanGroep-dochters betrokken waren.

Rezidenz ontwikkelde het en ontfermde zich over de marketing, BanBouw bouwde. Fixxed deed en doet het onderhoud, Van Eck leverde de kozijnen en Lemon Suites beheert de woningen die in de verhuur gaan. De samenwerking verliep gesmeerd. Het bouwproces was als een trein, ingepland volgens een zorgvuldig samengesteld spoorboekje.

Dat is niet alles wat dit project bijzonder maakte. Oranjekade is volledig in BIM gemodelleerd, een primeur voor de BanGroep. BIM staat voor ‘bouwwerkinformatiemodel’ en biedt talloze voordelen. Dat is een driedimensionaal, digitaal model van een constructie dat tot in detail is uitgewerkt. BIM vraagt om een andere manier van werken. Aan de voorkant kost het meer tijd, omdat je in een vroeg stadium al heel precies moet nadenken over details waar je op de traditionele manier pas in de afbouwfase mee bezig bent.

Een project van de lange adem
Jack Aldenhoven grijpt de microfoon en neemt de aanwezigen mee naar Memory Lane. “In 2008 is dit terrein in de verkoop gegaan. Wij zagen het meteen zitten, maakten een plan en wonnen de tender. De tijd werkte helaas niet zo mee. Niet veel later brak de bankencrisis uit en dat had gigantische gevolgen voor onze sector. We besloten het project uit te stellen en haalden het na de crisis in 2017 weer uit de ijskast. Het was echt een project van de lange adem. En je mag best weten dat ik er in het begin wel wat uurtjes slaap door gemist heb. Zo’n prestigieus project, en dan ook nog werken volgens een voor ons volledig nieuwe bouwmethode. Daar moet je allemaal niet te licht over denken. Maar het wachten is beloond; het resultaat is fantastisch. We houden ons graag aanbevolen voor soortgelijke plannen in de toekomst”, richt hij zich tot wethouder Gaby van den Waardenburg (onder meer Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Grondzaken).

Het mooiste compliment is dat we nooit zijn afgeweken van de originele plannen uit de ontwikkelingsfase. We hebben geen enkele concessie gedaan en altijd het hoogste nagestreefd.

Helemaal OK
Johan Liebregts kan zijn enthousiasme onmogelijk verborgen houden wanneer hij aan het woord is. De directeur van Rezidenz vertelt hoe Oranjekade een soort vuurdoop was toen hij in 2018 aan boord kwam. “Ik ging meteen aan toen ik hoorde van dit project, dat vanaf dag één veel losmaakte in Helmond. Van de pakhuisarchitectuur en de historische, industriële elementen ging mijn hart sneller kloppen. Het mooiste compliment is dat we nooit zijn afgeweken van de originele plannen uit de ontwikkelingsfase. We hebben geen enkele concessie gedaan en altijd het hoogste nagestreefd. Oranjekade is niet zomaar een project; we hebben een levendige woonomgeving gecreëerd, met veel aandacht voor de bewoners en de gebruikers.”

Hij vervolgt: “Jaren geleden hebben we een eenmalig magazine over Helmond en Oranjekade gepubliceerd. De titel was ‘ Oranjekade, helemaal OK’. Zo’n naam schept natuurlijk verwachtingen. Die zijn stuk voor stuk uitgekomen. Het is prachtig geworden. Mensen die hier wonen, beseffen later pas hoe mooi ze hier wonen, als de wijk helemaal in bloei staat.”

Veel Helmonders zijn trots op dit project en het is een visitekaartje voor de stad. Als je vanaf de kant van Aarle-Rixtel Helmond binnen komt rijden, is dit bijna het eerste wat je ziet. Dat is mooi binnenkomen!”

Een visitekaartje voor Helmond
Gaby van den Waardenburg deelt het enthousiasme van de eerdere sprekers. “Dit gebied was aardig verloederd, maar nu staat hier een pareltje met een duidelijke verwijzing naar het industriële verleden van Helmond. Het is nog een beetje een onontdekt pareltje. Ik tip mensen vaak: als je bij de AH XL bent, loop dan hier eens doorheen. Ik ben er heel blij mee dat ik de eerste sloophandeling mocht verrichten. En dat het project zo goed verliep. Veel Helmonders zijn trots op dit project en het is een visitekaartje voor de stad. Als je vanaf de kant van Aarle-Rixtel Helmond binnen komt rijden, is dit bijna het eerste wat je ziet. Dat is mooi binnenkomen!”

Filmpremière
Eén van de hoogtepunten van de middag is de première van de film die over het project gemaakt is. De rolprent, voorzien van spectaculaire beelden, heldere uitleg en pakkende quotes, zorgt voor heel wat oh’s en ah’s, niet in de laatste plaats van de aanwezige delegatie van de gemeente Helmond. “We willen graag zo’n video voor ál onze bouwprojecten!”, klinkt het.

De film is binnenkort te zien op onze website en sociale media kanalen.

Rondleiding
Laatste programmapunt is de rondleiding door BanBouw-directeur Mark Peters en collega’s Bert Golstein, Mark van Breemen en Martijn van Oorschot. Ze nemen ieder een groepje aanwezigen mee door de gezellige straten van de nu al levendige wijk die al in kerstsferen is. De genodigden luisteren vol aandacht en schieten plaatjes van Helmonds jongste wijk. Een wijk waar het deze middag rustig op straat is, door de overvloedige regen. Maar vooral een wijk die ongetwijfeld een zonnige toekomst tegemoet gaat. Want als er één ding duidelijk is, is dat Oranjekade bijna ieders stoutste verwachtingen heeft overtroffen en een echte aanwinst voor Helmond is. En dat wij daarvoor de afgelopen jaren mochten zorgen, vinden we iets om trots op te zijn.