Van Gogh Village Museum – Nuenen

In dit voormalige raadhuis beleef je het Nuenen van 1883, toen Vincent van Gogh hier kwam wonen. Je ziet hier zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder.
Samen met Provincie Noord-Brabant, Gemeente NuenenASML en Van Gogh Brabant wordt dit bijzondere museum het komende jaar uitgebreid.

Naar aanleiding van de groei van het aantal bezoekers van Het Vincentre Nuenen wordt het huidige pand uitgebreid met een aanbouw van ca. 520 m². Dat wil zeggen dat het drie keer zo groot zal worden.

Het huidige museum wordt uitgebreid met een eigentijdse versie van een langskap boerderij. Het ontwerp is gemaakt door Architectenbureau Diederendirrix uit Eindhoven die het dorpse, Brabantse karakter laat samensmelten met duurzame en moderne architectuur.

De uitbreiding wordt in zijn unieke vorm geheel bekleed met keramische tegelpan en aluminium kozijnen in subtiele kleuren welke verwijzen naar de kleuren uit de werken van Vincent van Gogh. Aan de binnenzijde worden de subtiele kleuren van buiten doorgezet in het materiaalgebruik van vloeren, wanden en plafond met daarop een speciale verftechniek in lijnstructuren. Om de bezoekers een aangenaam verblijf te laten genieten is de gehele installatie en akoestiek hierop afgestemd.

Lichtlab
Ontwerpbureau Tinker imagineers realiseert in samenwerking met ASML Vincents Lichtlab. Daarmee krijgt Museum Vincentre naast een kunsthistorische ook een technologische programmering. Met dit initiatief willen zij jongeren inspireren om de onderzoekende en experimenterende houding van Van Gogh te volgen. Door technologie, kunst en creativiteit te combineren wordt ook het Lichtlab een unieke belevenis.

De totale bouwtijd zal ca. 1 jaar bedragen en in het najaar van 2022 zal het bestaande museum tijdelijk gesloten worden om intern te verbouwen. Naar verwachting wordt de nieuwbouw in Q2 2023 geopend.

Opdrachtgevervan Gogh Sites N.V.
ArchitectArchitectenbureau Diederendirrix en BureauEua
ConstructeurVan de Laar, adviseur in bouwconstructies