BIM, dé toekomst van integraal bouwen

15 juli 2022

Vroeg je een jaar of tien geleden binnen BanBouw wat willekeurige projectleiders of werkvoorbereiders of ze ooit van BIM hadden gehoord? Je zou vaak ‘nee’ als antwoord krijgen. Nu is dat wel anders. Kenners zijn het er wel over eens dat BIM een belangrijke rol speelt in de toekomst van integraal bouwen. En die rol wordt nog véél groter.
Zo’n kenner is de sportieve Veldhovenaar Sander Vereijken (31). Hij is BIM-coördinator bij het Eindhovense Bloxz, een bureau dat BIM inzet om opdrachtgevers in de bouw duurzamer en efficiënter te laten werken. Maar op het moment werkt Sander – niet te verwarren met de gelijknamige middenvelder van Helmond Sport – maar weinig in de lichtstad. Zijn huidige pop-upkantoor vinden we op de bouwlocatie van OranjeKade, in het vroegere Edah-kantoor. BanBouw ‘leent’ Sander namelijk van Bloxz, want zijn kennis van BIM is meer dan welkom.

“BIM dwingt je om al vroegtijdig over bouwkundige oplossingen en details na te denken – zaken waar je op de traditionele methode pas veel later mee bezig bent.

Wat is dat nu eigenlijk, dat BIM? Als iemand het kan uitleggen, is Sander het. “BIM staat voor Bouw Informatie Model, maar Bouw Informatie Management wordt ook gebruikt. Allemaal hetzelfde. Met BIM kun je in 3D modelleren, maar je kunt er veel meer mee. Alle onderdelen van een constructie, tot in de kleinste details, komen in BIM. Aan een 3D-model kan de BIM-modelleur data hangen. Heb je bijvoorbeeld een kozijn, dan kan je daar de U-waarde van het glas aan koppelen. En de kleur en het merk van het kozijn. In de bouw en uitvoering heb je daar veel profijt van. De werkvoorbereider en de kozijnleverancier kunnen aan de hand van het BIM-model bijvoorbeeld hoeveelhedenstaten uitdraaien waar al deze eigenschappen in staan. Dat is hele waardevolle informatie.”

Clashes

Maar misschien wel het grootste voordeel van BIM is dat je al vóór de daadwerkelijke bouw zekerheid hebt of iets daadwerkelijk bouwkundig reëel is. Sander: “Zet je iets in BIM wat – om wat voor reden dan ook – niet mogelijk is, dan krijg je een zogeheten clash. Dat is een signaal dat ze iets gemodelleerd hebben wat niet mogelijk is. Is je BIM-model af en heb je geen clashes, dan is er een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat alles past en dat het bouwwerk gerealiseerd kan worden. Een driedimensionaal BIM-model geeft véél meer informatie dan een traditionele 2D-tekening. Daarmee komt een bouwwerk al op het scherm tot leven. En zie je de problemen al op het scherm in plaats van pas op de bouw, wanneer het eigenlijk te laat is.”

BIM wordt binnen BanBouw voor kleinere producten nog nauwelijks ingezet. Voor een groot project als OranjeKade is dat wel anders. “BIM dwingt je om al vroegtijdig over bouwkundige oplossingen en details na te denken – zaken waar je op de traditionele methode pas veel later mee bezig bent. De tijd die je er aan de voorkant aan spendeert, verdien je later ruimschoots terug. Moet je je eens voorstellen dat je tijdens de ruwbouw van een woning of blok ontdekt dat de werkvoorbereider iets over het hoofd heeft gezien. Dan kun je alles weer gaan herstellen, terwijl de planning al zo strak is. Voor een groot project als OranjeKade, waarbinnen er bovendien veel met prefab wordt gewerkt, is BIM een echte uitkomst.”

IKEA-pakketten

Steeds meer partijen zien BIM als de heilige graal. Niet alleen bouwers, maar ook onderaannemers, architecten en leveranciers. “Uit hun BIM-modellen kun je productietekeningen halen. Moderne machines kunnen die modellen inlezen. Uit die machines komen dan een soort IKEA-pakketten die gegarandeerd passen. BIM brengt de faalkosten dan ook flink omlaag. Kan het in BIM, dan kan het ook in het echt.”

Opmars

Hoewel BIM aan een flinke opmars bezig is, mag het van Sander allemaal wel een tandje sneller gaan. “De bouwwereld is soms nogal conservatief. Pas als bedrijven zien dat ze er daadwerkelijk voordeel uit kunnen halen, zijn ze bereid in te stappen. Dat kost tijd. De grote aannemers gingen als eerste overstag. Daarna kwamen de middelgrote, zoals BanBouw. BanBouw zit wat dat betreft nog redelijk vooraan. Ik voorspel dat BIM over een jaar of vijf nog veel groter is dan nu.”

Voorlopig is BIM dus booming en, net als OranjeKade, under construction. Alles met het doel om het systeem verder te stroomlijnen en perfectioneren. De ervaringen op de bouwplaats van OranjeKade helpen Sander daarbij. “Alles wat ik leer, neem ik mee en zet ik in om BIM nóg beter te kunnen implementeren bij andere projecten. Maar voorlopig zit ik nog wel bij OranjeKade. Daar is nog genoeg BIM-werk te verzetten.”

  • BIM