BanBouw start met realisatie Bosvallei: ‘zoveel meer dan alleen een thuis’

12 juli 2022

Eindhoven ademt innovatie, behoort tot de slimste regio’s van de wereld en blijft zich tot op de dag van vandaag stormachtig ontwikkelen. De stad heeft het vizier op de toekomst gericht en met waardering voor het verleden is Eindhoven een bruisende stad die bol staat van design en creativiteit. Met de nieuwe buurt Bosrijk in Meerhoven wordt een groene oase gecreëerd die zich kenmerkt door het ‘clusteren’ van wonen, waardoor variatie ontstaat in ruimte en beleving. In opdracht van LPM Development realiseert BanBouw Bosvallei; een project dat staat voor wonen in het groen. Verdeeld over 4 clusters worden 48 duurzame koopwoningen gebouwd.

Wonen in een beeldentuin

Aan de rand van Eindhoven ligt de relatief jonge wijk Meerhoven, waar Bosrijk gerealiseerd wordt. Het complete plan bestaat uit 21 clusters, waarvan er op dit moment 9 bebouwd zijn met zo’n 150 woningen. Duurzaamheid, spraakmakende architectuur en ruimtelijke kwaliteit zijn drie belangrijke speerpunten binnen Bosrijk. De woningen worden ingepast in het bestaande landschap, waardoor de ruimte rondom de gebouwen de tuin wordt van de bewoners. Wonen in Bosrijk wordt als ‘wonen in een beeldentuin’. In de 12 nog lege clusters is ruimte voor nog eens ruim 200 woningen. Eén van deze clusters is Bosvallei, waar 48 duurzame woningen worden gerealiseerd.

Bosvallei is een thuis en zoveel meer

Bosvallei bevat in totaal 48 woningen waarin de natuurlijke omgeving en wonen naadloos in elkaar overvloeien. Het plan bestaat uit vier clusters van woningen met doorzichten en toegangen naar het landschap. Vanuit nagenoeg alle woningen wordt een vrij uitzicht geboden, zodat bewoners dag in dag uit kunnen ervaren hoe fantastisch het is om in een bosrijke omgeving te wonen.

De parkeerplaatsen voor de bewoners worden grotendeels verdiept en uit het zicht aangelegd. Hierdoor ontstaat er een hoogteverschil met het landschap. Op het verhoogde landschap van de woonvelden is ruimte voor contact en zorg voor elkaar. De gevelbankjes tussen de voordeur en de openslaande deuren van de eetkamer zijn plekken om een praatje te maken of even rustig je boodschappen neer te zetten. In het hart van het cluster komt een buurttafel waaraan gezamenlijk kan worden gegeten of overlegd. Deze tafel komt naast een natuurspeelplaats die reuring en gezelligheid brengt. Bosvallei wordt hiermee niet alleen een thuis, maar zoveel meer.

Leven in een bosrijke omgeving

In opdracht van LPM Development en in samenwerking met onder andere zusterbedrijf Arcon bv realiseren wij dit unieke project. Wonen in Bosvallei is niet alleen uniek door de perfecte harmonie tussen de natuur en de bewoners maar ook de bouwmethode. Zo worden de constructieve daken en wanden uitgevoerd in CLT (Cross Laminated Timber). Deze circulaire bouwmethode heeft veel voordelen ten opzichte van bouwen in beton. CLT is duurzaam, circulair en kent een hoge isolatiewaarde als ook een betere akoestiek. Daarnaast zorgt het voor een reductie van CO2-uitstoot.

De woningen zijn afgestemd op het parkachtige landschap van de wijk Bosrijk. Zo wordt vanuit nagenoeg alle woningen een vrij uitzicht geboden, zodat de toekomstige bewoners dag in dag uit kunnen ervaren hoe het is om in een bosrijke omgeving te wonen.

De bouw is in juli 2022 gestart en naar verwachting wordt Bosvallei in oktober 2023 opgeleverd. Het project is via de projectpagina op de voet te volgen.