De ‘Achterban’ steunt Niels Vink op weg naar de paralympische spelen in Parijs

20 december 2022

Op donderdag 15 december vierden we een bijzondere bijeenkomst bij BanBouw. In aanwezigheid van rolstoeltennisser Niels Vink, werd er namens ‘de AchterBan’ van Niels een cheque overhandigd, ter ondersteuning tot aan de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.

Geboren talent
Tijdens de bijeenkomst sprak Maurits Nooijen van BanBouw over het ontstaan van de samenwerking met Niels. Die ontstond in 2019, toen Niels pas 16 jaar oud was en het WK Junioren won. ”Wij spreken altijd in termen van Champions League binnen BanBouw. Dit gevoel hadden we direct bij Niels. Wij waren snel overtuigd van zijn talent, doorzettingsvermogen en wilskracht. Wat een inspiratie!” Uit de eerste samenwerking in 2019 ontstonden de Niels on Wheels challenges, bedacht door de Heeren van Vonder. Hierbij ging Niels een uitdaging aan met diverse bedrijven om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Volbracht hij deze challenges goed? Dan werd het geld gedoneerd aan Stichting Niels on Wheels, ter voorbereiding op de Paralympische Spelen in Tokyo van 2020.

Succesvolle carrière
Tijdens de bijeenkomst sprak Niels over de bijzondere aanloop naar Tokyo. Op éénjarige leeftijd moest hij vechten tegen de levensbedreigende ziekte meningokokken sepsis. Hij won, maar verloor wel zijn beide benen en verschillende vingerkootjes. In 2012 bezocht Niels met zijn moeder de Paralympics in Londen. “Hieraan wil ik ooit meedoen”, zei hij toen. Op dat moment, toen negen jaar oud, deed Niels nog niet aan sport. Snel daarna probeerde hij diverse sporten tijdens een sportdag van de Johan Cruyff Foundation. Zijn talent bleef niet onopgemerkt, aangezien hij na die dag enkele telefoontjes ontving van verschillende sportbonden. Echter werd hij uiteindelijk op één sport verliefd: dat was rolstoeltennis. De rest is geschiedenis!

Inmiddels heeft hij een gouden medaille in de dubbel en bronzen medaille in de enkel gewonnen tijdens de Paralympische Spelen van Tokyo. Ook heeft hij diverse Grand Slams gewonnen en is hij de onbetwiste nummer één op de wereldranglijst in de Quad categorie. Al blijft het daar niet bij volgens Niels! Hij heeft nog volop ambities, zoals de eerste plaats op de singleswereldranglijst en een gouden singles-plak op de Parijse Paralympics in 2024.

Big cheque
Inmiddels is het wel duidelijk dat Niels Vink nu al geschiedenis heeft geschreven. Na het inspirerende verhaal van Niels kwam Maurits naar voren met de verrassing: “Topsport, meedoen aan toernooien – en het reizen daarnaartoe – kost ontzettend veel inspanning en geld! Je hebt ons allen zo geïnspireerd. Daarom hebben we besloten om met de bedrijven die hebben deelgenomen aan de challenges je te blijven steunen. Dit gaan we in ieder geval drie jaar lang doen, als AchterBan van Niels, tot aan de Paralympische Spelen van Parijs.” Vervolgens nam Niels de cheque in ontvangst en bedankte hij iedereen vol verbazing, met een big smile. En dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen!