BanBouw bouwt de laatste fase van masterplan De Grijze Generaal in Eindhoven: De Majoor

13 december 2022

Aan het Generaal Taylorpad heeft Stayinc. De Majoor ontwikkeld: een karakteristiek pand met daarin ruimte voor 59 appartementen in het middensegment. Deze ontwikkeling is de laatste fase van het door Erick van Egeraat ontworpen masterplan De Grijze Generaal in Eindhoven. Voor het ontwerp van De Majoor is architectenbureau Inbo verantwoordelijk. Het officiële startmoment van de bouw van dit project vond plaats op donderdag 8 december.

De eerdere plandelen van masterplan De Grijze Generaal zijn allen ontwikkeld door Wooninc. en bestaan voornamelijk uit appartementen voor senioren, kantoren en een ondergrondse parkeergarage. De laatste fase van dit plan is De Majoor. De bouw van dit driehoekige complex is begin december gestart en naar verwachting vindt de oplevering plaats in het eerste gedeelte van 2024.

De Majoor

De Majoor is zoals omschreven een driehoekig gebouw dat geleidelijk oploopt van drie bouwlagen tot vijf bouwlagen. Deze oplopende bouwhoogte zorgt dat het complex volledig opgaat in de bestaande woonomgeving. Masterplan De Grijze Generaal staat namelijk bekend om zijn kenmerkende schuin oplopende daken.

De woningen in De Majoor hebben allen een buitenruimte in de vorm van een terras of balkon, met op de begane grond een groene afscheiding tussen de terrassen. Wanneer de toekomstige bewoners in deze buitenruimte vertoeven, zullen zij veel groen ervaren rondom het gebouw. Aan de noord- en zuidzijde wordt een gazon ingericht met rijkbloeiende planten en siergrassen die worden afgewisseld met heesters en enkele bomen.

Natuurlijke overgang

Architect Inbo, verantwoordelijk voor het ontwerp, heeft met behulp van het groen gekozen om een zo natuurlijk mogelijke overgang met de woonwijk te maken. Daarbij wordt er veel gebruik gemaakt van glas in combinatie met aluminium kozijnen en terugliggend metselwerk in een grijs/groene kleur. Dit creëert een natuurlijke verbinding met de bestaande gebouwen in de omgeving. Tel daarbij de stalen balkons samen met de speelse opzet van de gevel erbij op en je hebt een prachtig laatste toevoeging aan De Grijze Generaal.

Start bouw

Op donderdag 8 december 2022 vond de start bouw handeling plaats op de bouwplaats naast de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Daarbij sprak Simon Jansen, directeur Stayinc de aanwezigen toe: “We zijn trots op het bereiken van deze mijlpaal. In een tijd van toenemende woningnood realiseren we woningen voor een doelgroep die nu vaak tussen wal en schip valt. Zo houden we wonen in de stad betaalbaar en bereikbaar”. Ook Mieke Verhees, wethouder wonen stipte de noodzaak van De Majoor aan: “Met deze appartementen hebben we weer een welkome aanvulling op onze woningvoorraad, want extra woningen zijn hard nodig. Mooi aan dit complex is het groen en de binnentuin waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De nieuwe bewoners zullen hier vast een fijn thuis krijgen.”