Bouwwerkzaamheden Oranjekade Helmond officieel van start!
19 oktober 2021
HELMOND – Op zaterdag 16 oktober werd er op de hoek van het Oostende en de Kanaaldijk-NO in Helmond een bijzondere mijlpaal gevierd. Op het bouwterrein van nieuwbouwproject Oranjekade, verzamelden een grote groep kopers en projectbetrokkenen voor hét officiële startsein van de bouwwerkzaamheden van Oranjekade. En dat werd vol enthousiasme gevierd!
Tijdens de bijeenkomst sprak Jack Aldenhoven – eigenaar/directeur van BanBouw – alle genodigden toe:
“We zijn hier bij elkaar omdat het een bijzondere dag is voor ons allen. Voor jullie als kopers, voor de aanwezige bouwteampartners en voor ons als BanBouw. We staan op het startpunt van de transformatie van een plek met een rijke historie, naar een bijzonder woon-, werk- en winkelgebied.”
Een gebied met een rijke historie
In juni van dit jaar werden de sloopwerkzaamheden van de bestaande gebouwen aangekondigd en inmiddels staat alleen de monumentale gevel van de oude EDAH – die in de nieuwbouw wordt opgenomen – enkel nog rechtop. Met een prachtig zicht op deze gevel, vertelde Jack tijdens de bijeenkomst meer over de historie van het gebied:
“Ruim honderd jaar geleden trokken vier Friese ondernemers –Ebben, Dames, Aukes en Hettema- naar Helmond om hier hun inkooporganisatie te stichten. Die de naam kreeg van hun voorletters: EDAH. De reden dat ze voor deze locatie kozen was het feit dat er een groot magazijn beschikbaar was, ook nog eens aan het kanaal!
Een lange tijd betrokken
Banbouw is al sinds de sluiting van het hoofdkantoor van de EDAH in 2007 betrokken. Jack licht toe:
“Op het moment van de sluiting van het kantoor hebben wij het vastgoed kunnen kopen. Snel daarna zijn we gestart met het maken van de plannen. Al moesten we het een jaar later ‘on hold’ zetten, vanwege de crisis.
In 2017 hebben we de plannen weer onder de armen gepakt en zijn we afgereisd naar architect Christoph Kohl in Berlijn. De architect van de eerste fase van Brandevoort. In Berlijn is het idee ontstaan om de pakhuisarchitectuur toe te gaan passen in dit plan. Voorheen werden namelijk Berlijnse parkhuizen getransformeerd tot woningen en ook hier aan het kanaal waren vroeger pakhuizen te vinden.
Vanaf 2017 is Rezidenz Development aangehaakt en zij hebben het plan verder uitontwikkeld. En inmiddels staan we hier..”
Hét officiële startsein
Na jaren van voorbereiding was het dan eindelijk tijd voor het officiële startsein van de bouw. De jongste en oudste koper kregen de eer om met een druk op de rode knop de start feestelijk in te luiden. Daarna werd er gezamenlijk met alle aanwezigen geproost!
De bijeenkomst werd binnen vervolgd in het ‘commandocentrum’: een compleet gebouw waar vanuit het gehele bouwteam de komende jaren te werk gaat. Op deze manier zitten we letterlijk en figuurlijk boven op de bouwwerkzaamheden. Bert Golstein – bedrijfsleider bouwontwikkeling bij BanBouw – vertelde daar meer over het voorbereidingstraject en hij gaf een toelichting op de bouwwerkzaamheden.
Social sofa
Tijdens de bijeenkomst kregen de kopers de mogelijkheid om symbolisch een steentje bij te dragen aan het project. Speciaal voor hen werd een speciale mozaïekbank ontworpen, een social sofa, waaraan ze zelf mochten meewerken. Op het bankje zijn de zwanen uit het kanaal en de skyline van Oranjekade afgebeeld, samen met een bijzondere tekst: “Toeval maakte ons buren, de buurt heeft ons samengebracht”. Het bankje krijgt uiteindelijk een mooie plek in plan Oranjekade.