(Ban)Bakkie doen met Gertjan van Wanrooij

Gertjan van Wanrooij - uitvoerder BanBouw

Gertjan van Wanrooij is de menselijke variant van een labrador die in een reclame voor een gezinsauto kwispelend uit de kofferbak springt. De vriendelijke uitvoerder blaft zelden tot nooit, is trouw en geniet van het goede leven. Op een warme junidag bezochten we hem in zijn snikhete keet op het projectterrein van Houtse Akker in Helmond, voor een kop koffie. Of eigenlijk een glaasje water, maar dat past minder goed bij de naam van deze rubriek.

“Ik ben toch niet interessant genoeg voor een artikel in de AchterBan?” Dat is de reactie van Gertjan wanneer we hem vragen voor deze rubriek. We begrijpen meteen waarom hij geen LinkedIn-profiel heeft, want daar is hij waarschijnlijk veel te bescheiden voor. Want Gertjan heeft wel degelijk genoeg te vertellen.

Ruud van Nistelrooij
Gertjan werd 56 jaar geleden geboren in Geffen. Daar woont hij nu nog steeds. Quizvraag: welke bekende oud-voetballer en -trainer komt daar ook vandaan? Spoileralert: het juiste antwoord is Ruud van Nistelrooij. “Mijn vrouw Jessica zat nog bij Ruud in de klas. Ik zeg weleens tegen haar: ‘Je had beter met Ruud aan kunnen pappen, dan had je in een groter huis gewoond. Maar ze koos toch voor mij. Ruud is een superaardige vent. Totaal geen praatjes; gewoon een nuchtere kerel. Ik mag ‘m graag.”

Gertjan draait al even mee in de bouw. “Op mijn negentiende begon ik met timmerwerk. Geleidelijk werd ik steeds handiger en leerde ik steeds meer facetten van de bouw. Bijna dertig jaar terug ging ik de uitvoering in. Zeven jaar geleden startte ik bij BanBouw, als uitvoerder. “Ik heb al heel wat verschillende projecten gedraaid. Waaronder een winkelcentrum in Middelburg. Ik ben heel graag aan zee hoor, maar dat was best wel een eindje rijden. Helmond is wat beter te doen.”

“Ik ben een groot muziekliefhebber! Mijn zoon heet Armin. Je kunt vast wel bedenken naar welke beroemde dj Jessica en ik hem hebben vernoemd.

Armin en Bruce
Gertjan overbrugt dagelijks heel wat kilometers. Zijn Spotify-playlist houdt hem gezelschap. “Ik ben een groot muziekliefhebber! Mijn zoon heet Armin. Je kunt vast wel bedenken naar welke beroemde dj Jessica en ik hem hebben vernoemd. Ja, ik hou wel van een portie dancemuziek op zijn tijd. Ga ook graag naar een festivalletje. Niet dat keiharde stampwerk, maar bijvoorbeeld Paaspop. Afgelopen editie was ik erbij. En op 11 juni ben ik naar Bruce Springsteen geweest in Landgraaf. Ik heb ervan genoten!” Overigens is Gertjan ook vader van dochter Donna. Zij is niet naar een muzikant vernoemd, maar verdient evengoed een vermelding in de AchterBan.

De ijverige uitvoerder heeft tot dusver sowieso een goed jaar. Hij is namelijk gepassioneerd Feyenoord-fan. “Feyenoorder word je niet voor je lol, hè. Maar afgelopen jaar heb ik niks te klagen gehad! Hoe je als Brabander Feyenoord-fan wordt? Dan moet je bij mijn oom zijn. Toen ik een jaar of tien was, nam hij me een keer mee naar De Kuip. Toen was ik meteen verkocht. De sfeer, de beleving van het publiek: geweldig. Maar ik ga er nu niet meer zo vaak heen. Het valt ook niet mee om kaarten voor een wedstrijd van Feyenoord te krijgen; die wedstrijden zijn meestal snel uitverkocht. In Amsterdam is dat wel anders. Maar in die bunker laat ik me niet zien. Hoewel … als Bruce nog een keer in de ArenA optreedt, maak ik misschien wel een uitzondering. Maar alleen omdat The Boss het is.”

Nee, dan gaat Gertjan liever een keer naar het Philips Stadion. “Een paar jaar geleden ben ik een keer mee geweest met een paar collega’s, op uitnodiging. Feyenoord won toen met 0-4, dus ik had een mooie middag. Maar ik moest me wel een beetje gedeisd houden om niet te worden ontmaskerd, want we zaten in het thuisvak.”

Kappersvraag
We eindigen met dé ultieme kappersvraag: ga je nog op vakantie, deze zomer? Gertjan: “We gaan naar Mallorca. Daar hebben we een vakantiehuis, samen met een bevriend stel dat daar woont. Iedere zomer gaan we lekker vier weken naar de Spaanse zon en vaak ook in de meivakantie. Even helemaal niks, behalve zwemmen en genieten van de lokale specialiteiten. Onze vrienden zorgen voor het onderhoud van het huis en de tuin. Fijn, dan hoef ik het niet te doen. Ik ben door het jaar heen al genoeg met gereedschap en bouwmaterialen bezig.”