Het wonen van de toekomst in Meerhoven: BanBouw realiseert Zuiver Bosrijk

7 september 2021

Wonen in het groen en tussen de bomen, wakker worden van vogelgezang en de jaargetijden vanuit je woonkamer zien veranderen. Dat klinkt bijna als een droom. Maar dromen zijn in dit geval geen bedrog, want in Meerhoven (gemeente Eindhoven) verschijnt een unieke wijk: Zuiver Bosrijk. Een nieuwe woonomgeving met oog voor ruimte, verbinding en duurzaamheid. Een bijzonder project dat BanBouw in opdracht van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling gaat realiseren.

Voor de oorsprong van Zuiver Bosrijk stappen we vier jaar terug in de tijd. In 2017 had BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling het idee om in hout te gaan bouwen. En dit idee wordt over enkele maanden werkelijkheid wanneer BanBouw start met de realisatie van Zuiver Bosrijk: 32 duurzame woningen, verdeeld over 3 woongebouwen midden in de natuur.

Toekomstgericht en duurzaam

Doordat er in het ontwerp is gezocht naar integrale oplossingen voor het gebruiken van water, zonne-energie natuurlijke materialen en het versterken van biodiversiteit, draagt Zuiver Bosrijk bij aan een circulaire omgeving. De toekomstige bewoners worden gestimuleerd om op een duurzame manier in harmonie met de natuur te leven.

De woningen in Zuiver Bosrijk worden allemaal gebouwd in kruislaaghout (CLT) en dit brengt veel voordelen met zich mee. Het verlaagt bijvoorbeeld de CO2 uitstoot, beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen en is vochtregulerend. Deze voordelen sluiten naadloos aan bij de belangrijke kernwaarde van Zuiver Bosrijk: duurzaamheid. Onderaannemer en ‘familielid’ Arcon houtconstructies, evenals BanBouw onderdeel van de BanGroep, speelt een grote rol bij de realisatie van dit project: “Arcon heeft haar eigen CLT-systeem in het ontwerp kunnen integreren, zodat de woningen ontwikkeld zijn zoals ze vandaag de dag verkocht gaan worden”, aldus Bart van Hoek, planvoorbereider.

Ontwikkelende aannemer

Naast hoofdaannemer is BanBouw, in samenwerking met BPD Gebiedsontwikkeling, ook ontwikkelende aannemer. Dat houdt in dat ons projectteam, naast de realisatie ook verantwoordelijk is voor de uitontwikkeling van het project. Bart van Hoek, planvoorbereider en onderdeel van het team is vanaf het begin betrokken bij het project. Bart: “We zijn nu, in het de ontwikkelingsfase, bijvoorbeeld nauw betrokken bij de uitwerking van de verkoopstukken en alle technische stukken zodat de woningen ook daadwerkelijk in verkoop kunnen”.

Veel interesse

De verkoop van de 32 woningen is voor de zomervakantie gestart en verloopt voorspoedig. “Er zijn honderden gegadigden voor 32 woningen”, aldus Bart van Hoek. Dat is ook niet gek wanneer je kijkt naar het unieke ontwerp. De woningen zijn ontworpen door architect Marc Koehler. Samen met zijn team werkt hij aan ‘het wonen van de toekomst’. Dat houdt in dat de woningen die hij ontwerpt een oplossing bieden voor de ecologische en maatschappelijke problemen.

De woningen in Zuiver Bosrijk worden gebouwd met een modulair en flexibel woonconcept. Alle soorten huishoudens kunnen in de woningen terecht en dat komt omdat ze allemaal anders zijn. De begane grond van de woning kan bijvoorbeeld dienen als speelkamer, maar ook als keuken, kantoor of slaapkamer. Doordat de woningen in CLT worden gebouwd zijn ze eenvoudig aan te passen op iedere woonwens en zijn ze bovendien levensloopbestendig.

Naar verwachting starten we in het eerste kwartaal van 2022 met de bouw van Zuiver Bosrijk en ruim een jaar later is Eindhoven een bijzonder en uniek woongebied rijker.