Niels Vink uit Helmond pakt gouden medaille op de Paralympische Spelen in Tokyo

2 september 2021

In het voorjaar van 2019 trad de toen nog 16-jarige Niels Vink het pand van BanBouw binnen. Niels was een jonge ambitieuze sporter die zijn droom na wilde jagen: deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokyo. Hiervoor waren sponsoren nodig en samen hebben we destijds de Niels on Wheels Challenges in het leven geroepen. Middels dit concept kon er geld ingezameld worden om uiteindelijk zijn droom te verwezenlijken, schitteren op de Spelen. Nu, ruim 2 jaar later heeft hij samen met zijn dubbelparter Sam Schröder uit Geleen de gouden medaille weten te winnen in de quadcategorie. Een ongelofelijke prestatie van de nog altijd maar 18-jarige Niels.

Niels droomt al vanaf jonge leeftijd van de Paralympische Spelen. Op eenjarige leeftijd moest Niels vechten tegen de levensbedreigende ziekte meningokokkensepsis. Hij won, maar verloor zijn beide benen en verschillende vingerkootjes. Maar Niels is er niet de persoon naar om te treuren om wat hij niet meer heeft. Deze jonge topsporter denkt in mogelijkheden en probeert overal het beste uit te halen. Dat lukt hem bijna altijd, vooral als hij met een racket in de hand in zijn tennisrolstoel zit. Deelname aan de Spelen was alleen voorbehouden aan een heel select groepje rolstoeltennissers; alleen de beste zestien op de wereldranglijst mochten meedoen. En Niels zou in de top 8 van de wereldranglijst moeten staan om vanuit het NOC*NSF deel te nemen. Om in de top 8 te komen en te blijven, stonden de afgelopen jaren voor Niels in het teken van deelnemen aan toernooien en zoveel mogelijk punten verzamelen.

Niels on Wheels Challenges

Meedoen aan toernooien – en het reizen daarnaartoe – kost ontzettend veel geld. Daarvoor heeft Niels sponsoren nodig; partijen die hem het spreekwoordelijke duwtje in de rug willen geven. Om Niels deze steun te geven en ook meer bekendheid te genereren voor deze vechter, heeft BanBouw in 2019 de zogenoemde Niels on Wheels Challenges in het leven geroepen.

Niels “denkt in mogelijkheden” en gaat geen uitdaging uit de weg. We zijn daarom samen met hem op zoek gegaan naar een manier van sponsoring die bij Niels past. Tijdens de Niels on Wheels Challenges ging hij een uitdaging aan met een bedrijf, organisatie of instelling. Wat deze challenge precies zou inhouden? Dat mochten zij zelf bepalen. Met onder andere Smeets Autogroep, Burghouwt, Van Eck Trappen & Kozijnen, Houtplex, Jemo Interieurbouw, ETB van Keulen, VeiligeSportVloer, Derison Verzekeringen, HypotheKerkhof en De Groot Bewerkingsmachines ging hij bijzondere uitdagingen aan en haalde hij geld op om zijn deelname aan, en de reizen naar, toernooien te financieren.

Tekst gaat verder onder de foto

De 15e gouden medaille

De route naar Tokyo was lang en intensief. De kwalificatietoernooien, de acties om geld voor de reizen op te halen en de wereldwijde pandemie waardoor Niels vorige maand nog twee weken in quarantaine heeft gezeten. Maar het was het allemaal waard. Afgelopen anderhalf jaar, tijdens zijn imposante deelname aan verschillende toernooien over de hele wereld, sloeg Niels zich naar de 5e plaats op de wereldranglijst en dus mocht hij deelnemen aan de Parlympics. Zijn eerste doel was bereikt.

Maar zoals gezegd denkt Niels in mogelijkheden en strijdt hij voor het hoogst haalbare: een gouden medaille! En dat lukte bij de mannendubbel waar hij samen met zijn partner Sam Schröder uit Geleen, het als eerste geplaatste Australische kopper Dylan Alcott en Heath Davindson versloeg met 6-4 en 6-3. betekende tevens de 15e gouden en 33e medaille in totaal voor Nederland op de Paralympische Spelen. Een bijzondere prestatie voor de nog maar altijd 18 jarige topsporter. Niels is zelfs de jongste tennisser op de Paralympics en kreeg al vele complimenten vanuit de hele wereld over zijn spel. Zijn meest trouwe supporter, moeder Nicole, komt dan ook woorden te kort. ,,Ik ben zó ontzettend trots op mijn zoon, dat kun je je gewoon niet voorstellen”, vertelde ze tegen het Eindhovens Dagblad. En terecht, want van Niels Vink gaan we in de toekomst nog heel veel horen.

Nog meer eremetaal

In de nacht van donderdag 2 september op vrijdag 3 september gaat Niels wederom voor eremetaal. In de singles speelt hij om 03.00 uur Nederlandse tijd – 10.00 uur lokale tijd – tegen Koji Sugenao (Japan) voor de bronzen medaille. Deze wedstrijd is live te volgen via nos.nl/uitzendingen.

Update donderdag 3 september 2021:

Niels heeft ook de bronzen medaille aan zijn prijzenkast toe kunnen voegen. Hij won de strijd om de derde plaats bij de quads in twee sets van de Japanner Koji Sugeno: 6-1 6-4.