Kopersbijeenkomst Zuiver Bosrijk in Meerhoven: Heerlijk, de geur van hout

18 oktober 2022

In het historische luchthavengebouw van Eindhoven, Echt Welschap, kwamen de toekomstige bewoners van Zuiver Bosrijk samen tijdens de eerste kopersbijeenkomst. In opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling wordt dit plan gerealiseerd. Onlangs werd de derde bouwlaag geplaatst op het eerste woonblok en dat was reden voor een klein feestje.

Op vrijdag 14 oktober kwamen de kopers van project Zuiver samen om hun toekomstige nieuwe woonplaats te bewonderen, midden in plan Bosrijk. Het totale plan bestaat uit ongeveer 370 woningen, waarvan 32 gerealiseerd in Zuiver, verdeeld over drie woonblokken: De Stam, De Kruin en De Bast.

“Zuiver Bosrijk is een bijzonder project”

Na een gastvrij ontvangst in Echt Welschap heette Walter Schuurman, bedrijfsleider realisatie bij BanBouw, alle aanwezigen van harte welkom op de kopersbijeenkomst. “Zuiver Bosrijk is een bijzonder project, met name omdat het compleet bestaat uit hout. CLT om precies te zijn. Een vernieuwend materiaal en vooral in deze moderne economie. Daarnaast is hout natuurlijk een erg warm en energetisch product. Maar hierover gaat Bart van der Wijst, operationeel manager Arcon bv, op de bouwplaats meer vertellen.

Daarnaast wil ik gezegd hebben dat wij graag dit soort middagen organiseren. Wij bouwen namelijk voor jullie als kopers, als bewoners. En daarom is het leuk om dergelijke bijeenkomsten te organiseren zodat we daadwerkelijk kunnen laten zien wat er voor jullie gebouwd wordt.”

Nadat de overheerlijk geserveerde cake en de biologische koffie met een Italiaanse blend van Manetti op waren, pakte het voltallige gezelschap de benenwagen richting de bouwplaats.

“Heerlijk, de geur van hout”

Op weg naar de bouwplaats ontkwam niemand aan de verse geur van hout die men tegemoet kwam. “Heerlijk zeg, de geur van vurenhout”, werd er terecht opgemerkt.

Na een wandeltocht van pakweg drie minuten nam Bart van der Wijst het woord op de bouwplaats, waar de toekomstige bewoners direct een eerste blik konden werpen op een aantal woningen.

“Onlangs zijn we begonnen met de eerste acht woningen van dit project, waar zo’n 650 kuub hout in verwerkt zit. In totaal bevat het project uiteindelijk 15.000 m2 CLT. Dit eerste blok, zetten we in zes weken casco neer.” Vervolgens gaf Bart uitleg over het lever- en assemblageproces. “Alleen in dit blok zitten al veertien transporten vanuit Oostenrijk, waar de materialen duurzaam geproduceerd worden, naar Nederland. Gemiddeld monteren wij vijftien tot twintig elementen per dag. Ter vergelijking: in deze acht woningen zitten ruwweg 350 elementen.

Het volledige plan is door onze collega’s volledig voor geëngineerd. Alle sparingen en opties die we in het voortraject samen besproken hebben, zitten dan nu ook al in het hout verwerkt. Leuk om te weten: het assembleren op de bouw doen we uiteindelijk met een ploeg van maar drie man.”

Het hout zal ook in het zicht blijven, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling van het volledige project. En de geur? Die heerlijke geur van natuurlijk vurenhout blijft ook.

De bewoners konden vervolgens een kijkje nemen in twee casco woningen van de Stam en een ronde lopen over de bouwplaats, waar ook al gestart is met de twee andere woonblokken: De Kruin en De Bast.