Letterlijk wonen in het groen: BanBouw realiseert 58 woningen middels natuurinclusief bouwen

29 september 2022

In 2019 realiseerde BanBouw in Nuenen-West 87 woningen op veld D en binnenkort mogen wij dit authentieke en sfeervolle gebied nóg mooier maken. In opdracht van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling realiseren wij 58 woningen genaamd Panakkers Zuid. Voor de bouw van deze woningen wordt natuurinclusief bouwen toegepast, wat betekent dat al in de ontwerp- en bouwfase rekening wordt gehouden met biodiversiteit, klimaat en een gezonde leefomgeving. In Panakkers Zuid  wordt wonen en natuur écht met elkaar verbonden.

Nuenen-West is een gebied aan de rand van Eindhoven waar het beste van het dorpse buitenleven gecombineerd wordt met de nabijheid van de stad. Knusse straatjes, groene hofjes en gezellige buurtjes met autoluwte. De wijk Nuenen-West staat, evenals Nuenen, voor typisch dorps: rustig, ruim en met de gezelligheid van het Brabantse dorp.

Panakkers-Zuid

Na de succesvolle realisatie en verkoop van veld A, C en D komen er weer 58 nieuwe vrijstaande woningen, rij- en hoekwoningen en twee-onder-een-kap woningen aan. Deze woningen worden gebouwd aan de Dubbestraat en Laan door de Panakkers. Door het brede en diverse aanbod woningen is er volop keuze voor iedere gezinssituatie. Zo verrijzen er onder andere 10 rijwoningen met een totale woonoppervlakte van 47m2 die beschikken over een slaapkamer op de entresol en een heerlijke tuin. Dit maakt deze woningen uitermate geschikt voor starters.

De verkoop van de 58 woningen is onlangs gestart. Houdt de website en Facebookpagina van Nuenen-West in de gaten voor meer informatie.

Natuurinclusief bouwen

In Panakkers Zuid wordt natuurinclusief bouwen toegepast. Dit betekent dat er al in een vroeg stadium rekening gehouden wordt met biodiversiteit, klimaat en een gezonde leefomgeving. Deze manier van bouwen geeft ruimte aan de natuur, dieren en planten wat er voor zorgt dat de woningen echt onderdeel uit gaan maken van hun omgeving. Natuurinclusieve oplossingen die worden toegepast in Panakkers Zuid zijn onder andere het faciliteren van plekken voor meer plant- en diersoorten waardoor de biodiversiteit omhoog gaat.

Naast de prachtige groene omgeving worden de woningen zelf ook voorzien van het nodige groen. Klimplanten op gevels, begroeide pergola’s en groene erfscheidingen zijn slechts enkele voorbeelden van natuurinclusieve toepassingen. Daarbij krijgen verschillende kavels een boom naar keuze aangeboden, waarmee de toekomstige bewoners de voor- of achtertuin aan kunnen kleden.

Ook aan de vogels en vleermuizen wordt gedacht. Deze diersoorten staan onder druk omdat nest- en verblijfplaatsen verdwijnen door sloop of renovatie. Daarbij zijn nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd waardoor er nauwelijks ruimtes overblijft voor deze dieren om zich te vestigen. De woningen in Panakkers Zuid krijgen daarom voorzieningen in de gevels voor bijvoorbeeld vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen, waardoor deze weer nest- en verblijfsgelegenheid hebben.

In deze nieuwe wijk wordt wonen en natuur écht met elkaar verbonden, wat resulteert in een betere leefomgeving voor mens en dier.