Lidl ’t Karregat uitgeroepen tot mooiste nieuwe supermarkt van Nederland

12 november 2020

Tijdens het Supermarktvastgoedcongres heeft Lidl ’t Karregat de prijs “mooiste supermarkt van Nederland” in de wacht gesleept. Voor de negende keer vond het congres, dat georganiseerd wordt door platform Supermarkt en Ruimte, plaats. Dit keer echter in een digitale vorm vanwege de huidige situatie in ons land en tijdens deze bijzondere editie mocht dus de supermarkt aan de Urkhovenseweg in Eindhoven zich kronen tot winnaar.

Cultuurhistorisch gebouw

Dit filiaal is gevestigd in ’t Karregat; een cultuurhistorisch gebouw met een rijke geschiedenis die teruggaat naar de jaren ’70. Het pand bestond toen nog uit één grote ruimte waarin twee scholen, een supermarkt, een bibliotheek en andere diverse faciliteiten voor in de buurt in elkaar overvloeiden. Omdat de opzet van een vrije ruimte zonder binnenmuren niet goed werkte, ondanks de internationale aandacht, raakte ’t Karregat in verval en stond het jarenlang leeg.

Renovatie

In 2010 werd er gestart met de renovatie van het bijzondere pand. Daarbij was het wel van belang dat de kenmerken gewaard moesten blijven. Na een verbouwing en daaropvolgende huisvesting van een basisschool en kinderopvang heeft Lidl ons in 2018 de opdracht gegeven om het bestaande filiaal te gaan verbouwen en in te passen in de architectuur van ’t Karregat. En dat is meer dan gelukt! Mede door de hoge transparante gevel en de prachtige glazen piramides op het dak komt er veel daglicht binnen in de winkel. De infrastructuur is sterk verbeterd en de parkeergelegenheden, uitstraling en de indeling van de winkel zijn helemaal van deze tijd.

Wat deze Lidl vooral bijzonder maakt is de integratie van een moderne supermarkt in een cultuurhistorisch pand met uitgesproken kenmerken. De jury was dan ook erg onder de indruk van deze vorm van duurzaamheid. Het gebouw heeft een tweede leven gekregen waarbij het aanbod op een hoger niveau is gekomen.

Kracht van samenwerking

De uitslag maakt Harm van Oorschot, directeur Vastgoed bij Lidl Nederland erg trots: “Dit was een project waarbij we op prettige wijze nauw hebben samengewerkt met de gemeente Eindhoven, architectenbureaus Diederendirrix, En|En Architecten en BanBouw. Het gaat hier om een monumentaal gebouw dat we samen met de gemeente opnieuw hebben ingericht. Kenmerkend aan dit gebouw zijn de glazen gevels, de houten dakconstructies en het dak met de paraplu’s in de oorspronkelijke kleuren van kunstenaar Pierre van Soest. Ik ben er trots op dat de jury de bijzondere architectuur heeft herkend en erkend door het toekennen van deze prijs aan Lidl.”

lidl-karregat-mooiste-supermarkt-nederland

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Duurzaamheid staat bij Lidl Nederland hoog in het vaandel. Het filiaal is voorzien van 460 zonnepanelen, 100% LED-verlichting en volledig gasvrij. Daarnaast wordt het energieverbruik constant gemonitord en krijgen alle medewerkers scholing over hoe zij energiebewust kunnen werken. Ook het afval wordt vanzelfsprekend gescheiden. Middels deze maatregelen heeft Lidl ’t Karregat het hoogst haalbare energielabel gekregen.

Al met al de mooiste

Op basis van een uitgebreid locatiebezoek en beoordeling op basis van objectieve criteria door de voltallige jury zijn de genomineerde supermarkten geselecteerd. Het doel van de uitverkiezing is om de aandacht voor architectuur en vormgeving bij de ontwikkeling van supermarktvastgoed verder te vergroten. Dit maakt dat Lidl ’t Karregat de mooiste supermarkt is van het jaar 2020.