Lokale bijen helpen bij het brouwen van BanBouw biertje: BanBier

Dinsdag 22 december

Ruim vier jaar geleden, in november 2016, vierde BanBouw zijn negentigste verjaardag. Naast dat we destijds flink hebben uitgepakt, hebben we ook wat teruggegeven. Iets blijvends, aan de natuur, via Stichting Banfonds. Na het ontwikkelen van het BanBos, het aanleggen van een nieuwe habitat van flora en fauna, de bouw van een riant bijenonderkomen en het produceren van honing is nu het volgende wapenfeit ontstaan in de vorm van een eigen speciaalbier: BanBier.

Hoofdrol voor de bijen

Door middel van Stichting Banfonds zetten wij ons in voor de lokale natuur en in het bijzonder voor het behoud van de bij. De bij zorgt voor ons voortbestaan, is een harde werker en zorgt voor zijn kolonie. Hoe vernuftig en effectief dit volk te werk gaat is voor ons een inspiratiebron. Daarom hebben we een bijenonderkomen gerealiseerd in Nuenens Broek.

In dit onderkomen staan acht bijenkasten met daarin zo’n 400.000 bijen. De harde werkers hebben in het voorjaar direct erg goed hun best gedaan, getuige de eerste honingoogst net voor de bouwvak. De opbrengst was namelijk ruim 50 kilo honing. En met deze bijzonder rijke productie zijn we volop aan de slag gegaan.

Het overgrote deel werd verpakt in potjes met daarbij een mooie geschenkverpakking. De overige honing werd gebruikt voor een samenwerking met Brouwerij Nuenhem uit Nuenen, voor het maken van een speciaal biertje.

banbouw-bier-banbier-banfonds

Een echt natuurproduct

Brouwerij Nuenhem is een brouwerij die bier brouwt op hun eigen manier. Naar eigen idee en recept, met mooie ingrediënten. En daar sluit verse honing uit de lokale natuur natuurlijk perfect op aan. Het Banbier is dan ook een echt natuurproduct geworden: van de bloem, naar de bij, in het bier. En we zijn erg trots op het eindresultaat. Na een eerste proeverij is er nu in totaal bijna 800 liter bier gebrouwen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en een soepele afdronk. Dit maakt het een toegankelijk biertje voor iedereen. Een heerlijk bier als dorstlesser of om gewoon echt van te genieten.