Monsterklus De Regent in Eindhoven opgeleverd: woontoren weer toonbaar en toekomstbestendig
De skyline van Eindhoven wordt gedomineerd door een aantal imposante gebouwen. Eén daarvan is De Regent. Deze woontoren is sinds 1999 een van de blikvangers in de stad. De gevel van het gebouw bleek toe aan een grondige renovatie. Een complexe en uitdagende klus die BanBouw samen met betrouwbare samenwerkingspartners wist te klaren. Na anderhalf jaar is de oude gevel vervangen door een compleet nieuwe buitenschil die de toekomstbestendigheid van dit markante bouwwerk garandeert.
Woontoren De Regent, niet te missen aan het Prins Clausplein in Eindhoven, blijft een markant gebouw. Toen De Regent in 1999 voltooid was, torende het met zijn 96 meter als het hoogste bouwwerk boven de Lichtstad uit. De toren is op de grondvesten van het traditionele Philips-complex in het centrum gebouwd. Als bijna 100 meter hoge constructie leidde De Regent de weg voor de hoogbouw in Eindhoven. Omgeven door iconische Philips-fabrieksgebouwen zoals De Admirant en De Witte Dame, biedt De Regent een uitzicht over heel Eindhoven.
In het afgelopen anderhalf jaar viel De Regent echter nog wat meer op. Namelijk door de omheining, steigernetten en gigantische hefsteigers doordat de woontoren werd voorzien van een nieuwe jas. Een bijzondere klus waar kwaliteit, veiligheid, communicatie, samenwerken én vertrouwen hand in hand gingen.
Monsterklus met uitdagingen
In 2021 werd BanBouw aangenomen om de volledige buitenschil van de gevel te renoveren. Een taak die voor onze collega’s wel was weggelegd. Samen met enkele gespecialiseerde onderaannemers hebben zij heel wat ‘uitdagingen’ van de klus aan de voorkant al getackeld, vertelden projectleider Jan Vullings en uitvoerder Wilbert Maas eerder aan het Eindhovens Dagblad. “Wij hebben het werk heel zorgvuldig voorbereid en ook alles goed vastgelegd”, vertelt Wilbert.
Eén van de eerste uitdagingen was het vinden van de juiste stenen. De donkere steen van bijvoorbeeld de oostgevel was nog gewoon te koop, zij het met een levertijd van 25 weken. De witte waren echter niet meer in productie. Gelukkig kon de leverancier van de zwarte stenen eenzelfde soort maar dan van lichte kleur leveren.
Daarna was het tijd om te kijken naar de uitvoering zelf. Sloperij M. Heezen BV uit Eindhoven heeft het slopen en het afvoeren van alle oude stenen methodisch aangepakt, werkend van boven naar beneden en elke twee verdiepingen tegelijk. De oude stenen werden na het afvoeren als granulaat gerecycled. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal zou gaan hangen en mogelijk door de wind verspreid zou worden over Woensel, moest een oplossing worden gevonden. In samenwerking met M. Heezen BV is BanBouw op zoek gegaan naar een pin die zowel het isolatiemateriaal als de stenen kon vastzetten aan de betonnen binnenwand. Met deze oplossing kon vervolgens de metselaar handmatig beginnen, direct op de draagconstructie van de gevel.
De grootste uitdaging was de coördinatie van de verschillende fasen van het project, om ervoor te zorgen dat alle teams effectief konden blijven werken. Belangrijk hierbij was de inzet van acht hefsteigers, die steunden op één of twee pilaren en verticaal bewogen dankzij elektromotoren. Een constructie van stalen balken op de begane grond bood de vereiste stabiliteit omdat de aanbouwdakconstructie de pilaren niet kon dragen. De hefsteigers waren uitgerust met platformen voor materiaaltransport en om de bouwvakkers hun werk te laten doen. Maar aan iedere gevel kon telkens maar één activiteit plaatsvinden. Het sloopbedrijf startte op de eerste hefsteiger; zodra een gevel gesloopt was, verhuisde de sloper naar de volgende steiger zodat BanBouw kon beginnen met het plaatsen van nieuwe geveldragers. Na de metselaars kwamen de timmerlieden voor onderhoud en reparatie van de kozijnen. Een weldoordachte trein die zo anderhalf jaar achter elkaar doordenderde.
Veiligheid boven alles
De renovatie van De Regent is een project dat niet geheel zonder risico’s was. “Het waarborgen van de veiligheid voor de omgeving en de bewoners was een grote uitdaging. De sloop ging dus ook niet met de hydraulische hamer, maar met kleine handzame hakhamers”, licht Jan Vullings toe. Verder waren de stalen containers die de bewoners rond de Regent beschermden, extra versterkt. De straat, stoep en omgeving waren afgesloten, net als het bouwterrein.
En voor het personeel golden strikte regels. “De veiligheid van onze collega’s, omgeving en bewoners stond bij dit project echt op nummer één”, geeft Wilbert aan. ” De hefsteigers mochten niet te zwaar worden belast en niemand ging hier even van steiger naar steiger oversteken.” Ook met weersinvloeden werd rekening gehouden. “Bij windkracht 7 werd er niet gewerkt, dan was het te gevaarlijk. Er hing hiervoor zelfs een windmeter.” Een aantal keer heeft het werk ook daadwerkelijk stil gelegen door de harde wind, maar dit tijdverlies werd daarna weer ingehaald. “Er is gedurende de renovatieperiode erg hard gewerkt, door alle betrokkenen.”, geeft Jan kort voor de oplevering aan.
Communicatie
Een ander belangrijk element bij dit project was de communicatie met de bewoners. Voordat de werkzaamheden begonnen zijn er diverse momenten georganiseerd waarbij de bewoners werden geïnformeerd en waar zij vragen konden stellen. Zo werd een zaal in bioscoop Lab-1 voor even omgetoverd tot presentatieruimte waar Jan en Wilbert de bewoners op de hoogte brachten van het project. Ook vond er een inloopmoment plaats waar bewoners met het bouwteam in gesprek konden gaan en waar ze informatie kregen over de projectaanpak van BanBouw.
“Ook tijdens de renovatie bleven we constant in contact met de bewoners,” vertelt Jan. “Via de VVE werden zij geïnformeerd over wanneer we op hun verdieping zouden werken, waardoor sommigen kozen om die periode ergens anders te verblijven.” Hij begrijpt dat wel: de werkzaamheden kunnen hinderlijk zijn, maar door goede communicatie konden bewoners zelf beslissen of ze thuisbleven. Verder bleef iedereen op de hoogte door een nieuwsbrief die in de lift en de hal werd uitgehangen. “Wij hebben de samenwerking met de bewoners als zeer prettig ervaren en van wat ik heb begrepen was dat wederzijds.”
Wij zijn er klaar voor
Medio 2024, zo’n anderhalf jaar na de start van de grootschalige renovatie, wordt het project opgeleverd. Jan, Wilbert en Stefan (Hobbelen, meewerkend uitvoerder) kunnen positief terugkijken op deze bijzondere prestatie. “De connectie tussen Wilbert, Stefan en mijzelf was vanaf de eerste minuut goed. Het proces hebben we duidelijk in kaart gebracht, we hanteerden korte lijnen en namen ruim de tijd voor de voorbereiding. Dit was namelijk essentieel om het project vlot te laten verlopen.
Op de vraag of Jan een volgend soortgelijk project ziet zitten reageert hij positief: “Wij weten bij BanBouw heel goed hoe wij dit projecten aan moeten pakken, dus laat maar komen. Ons team is er klaar voor.”