Enschotsestraat – Tilburg

De Enschotsestraat, gelegen in de Spoorzone van Tilburg, krijgt een fikse opknapbeurt. De vervallen textielfabriek maakt plaats voor een nieuwe aantrekkelijke woonomgeving onder de naam Spaendonck. Een nieuwbouwproject met 143 woningen en appartementen, dat duurzaam en groen wonen in hartje Tilburg mogelijk maakt.

Spaendonck gaat zorgen voor ‘leven in de brouwerij’. Het nieuwe plan maakt van het besloten fabrieksterrein een toegankelijk openbaar gebied met veel groen. Er komen grondgebonden woningen, stadswoningen en appartementen in diverse prijsklassen. De woningen, waarvan de bouw in handen is van aannemerscombinatie BanBouw en Janssen Aannemers BV, worden voorzien van warmtepomp en zonnepanelen. Er is een evenwichtige mix van huur- en koophuizen (82/61).

Groen en gasloos wonen in de Spoorzone
De herontwikkeling transformeert het gebied tot een fijne woon- en leefomgeving, die wordt verbonden door verschillende groene ruimtes en een nieuw park. Diverse woningen krijgen een voortuin en enkele appartementen krijgen hun buitenruimte aan het park. Dit versterkt de levendigheid van de buurt. Ook wordt er een groene autovrije zone gerealiseerd tussen de Enschotsestraat en de Rozenstraat. Architectonisch is er een verwijzing gemaakt naar de oorspronkelijke fabrieksgebouwen.

Planning
Naar verwachting wordt in januari gestart met de sloopwerkzaamheden en het bouwrijp maken van het fabrieksterrein.

OpdrachtgeverSpaendonck VOF
ArchitectDR+ architectuur en ruimtelijke ordening
ConstructeurHooijen Konstruktiebureau