Vrouwen in de bouw: De combinatie mannen en vrouwen binnen de organisatie werkt heel goed

Volgens het CBS is een kleine tien procent van de werknemers in de bouwsector vrouw. De betere rekenaar heeft misschien al becijferd dat ruim negentig procent dus man – of neutraal – is, en daarmee is de bouw een mannenwereld bij uitstek. Bij BanBouw doen we dingen graag wat anders: daar is de m/v-verhouding één staat tot vijf. “De combinatie mannen en vrouwen binnen de organisatie werkt heel goed”.

Loes (Marketing & Communicatie) is binnen BanBouw een van de nieuwste aanwinsten. “Mijn eerste indruk van BanBouw was anders dan ik me had voorgesteld. Ik dacht dat het een vrij traditionele mannenwereld zou zijn. Nou, dat had ik mis. Ik weet niet hoe het bij andere bouwbedrijven is, maar bij BanBouw heerst een hele transparante en familiaire sfeer waar ik me vanaf moment één thuis voel. De open uitstraling van het kantoor en de manier waarop collega’s met elkaar omgaan past helemaal bij mij. BanBouw is een organisatie waar je, ongeacht je geslacht of afkomst, serieus wordt genomen. Ik merk ook dat ik veel respect van al mijn collega’s krijg en de ruimte heb voor mijn eigen werkzaamheden.”

Als we Tessa van HR de cijfers voorleggen komt ze wel met enige nuance. “Eerlijk is eerlijk: er lopen op onze bouwplaatsen weinig vrouwen rond met een BanBouw-bouwhelm. Bijna alle vrouwen werken op kantoor.

Maar dat er hier relatief veel vrouwen werken, is helemaal waar en dat komt ook wel door de uitstraling van onze organisatie. Dit is geen traditioneel aannemersbedrijf, maar een modern familiebedrijf waarbinnen iedereen gelijk is. Je wordt beoordeeld op basis van wat je presteert. Niet op basis van je geslacht.”

Wanneer je aan de bouw denkt, dan denk je misschien al snel aan het vooroordeel ‘ongemanierde bouwvakkers die fluiten naar passerende vrouwen’. Ook Tessa kent natuurlijk het stigma van de bouwwereld. “Ik weet niet hoe het er binnen andere bedrijven aan toe gaat, maar ik ben het daar in ieder geval absoluut niet mee eens. De mannen die hier werken zijn gedreven en gepassioneerd. Het zijn vakmensen met liefde voor hun beroep. Dat stralen ze uit en dat vind ik mooi. Ik hou ervan als mensen hun werk met passie doen en willen groeien!”

artikel gaat verder onder de foto

“Bij ons werken vakmensen met liefde voor hun beroep.”

Tessa Mom, HR BanBouw
banbouw-vrouwen-nuenen

Multitasken

Dat vrouwen beter zouden kunnen multitasken dan mannen is ook een vooroordeel dat niet klopt, al is het in het geval van directiesecretaresse Kirsten wel handig. “Ik draag ooit meerdere petten binnen BanBouw. Naast mijn functie als directiesecretaresse beheer ik onder andere de ICT, samen met onze vaste partner E-MotionIT. Ik heb een vrij breed takenpakket, maar ben daarnaast nooit te druk om een collega uit de brand te helpen of bezoekers te ontvangen. Ook als het niet in mijn taakomschrijving staat. Hulpvaardig, interesse tonen en vriendelijk zijn. Het is een kleine moeite, maar ik krijg er veel voor terug”. Kirsten kwam binnen via een open sollicitatie en het werken in een bouworganisatie bevalt haar wel. “Mannen zijn duidelijk en daar hou ik wel van: ze zeggen vaak waar het op staat.”

Een mening die Esther deelt. Zij is medewerkster van het klantcontactcentrum van Fixxed, de onderhoudsafdeling van BanBouw. Esther heeft veel telefonisch contact met haar mannelijke monteurs. “Mannen vind ik wat directer dan vrouwen in hun manier van communiceren. Daar moet je af en toe wel tegen kunnen. Maar dat is voor mij geen probleem! Mijn collega’s behandelen me gelukkig niet anders dan een man. Behalve als er taart is bezorgd die gesneden moet worden: dan mag ik mijn keukenskills etaleren, zegt ze met een lach.”

Personeelsplanner Marleen denkt dat de vrouwen binnen de organisatie BanBouw sterker maken. “Mannen zijn over het algemeen recht door zee en vrij direct. Vrouwen zijn wat zorgzamer. Die combinatie werkt heel goed. Ik denk dat wij vrouwen heel veel toevoegen aan een organisatie als BanBouw, juist omdat er vrij veel mannen binnen de bouwwereld werken.”

“Als je je werk goed doet, krijg je daar vaak waardering voor terug.”

Ellie van Poppel-Worms, kopersbegeleiding BanBouw

Het laatste woord is aan Ellie. Haar opvatting is simpel: je wordt zelf behandeld op de manier waarop je anderen behandelt. En Ellie kan het weten, want in haar rol als kopersbegeleider heeft ze met heel wat anderen te maken. “Ik probeer altijd snel, duidelijk en rechtlijnig te communiceren. Als je je werk goed doet, krijg je daar vaak waardering voor terug. Dat geldt voor mijn huidige functie als kopersbegeleider, maar dat was ook al zo toen ik werkvoorbereider was. Zo eenvoudig is het, wie je ook bent.”