Wijkcentrum ’t Karregat op de nominatie voor de Dirk Roosenburgprijs

25 mei 2021

De Dirk Roosenburgprijs is een architectuurprijs van het College van B&W van gemeente Eindhoven. De prijs wordt toegekend aan een opgeleverd project dat binnen de grenzen van de gemeente Eindhoven valt. Genomineerd worden architectonische projecten en ruimtelijk-landschappelijke projecten en de organisatie is in handen van Architectuurcentrum Eindhoven. Dit jaar staat winkelcentrum ’t Karregat op de nominatie; een uit de jaren zeventig daterend pand dat we in 2020 revitaliseerden aan de hand van een ontwerp van diederendirrix en architecten|en|en.

Sinds 1989 wordt de Dirk Roosenburgprijs om de twee jaar uitgereikt aan een project dat een positieve bijdrage levert aan de identiteit van de stad Eindhoven. Het kan een architectonisch project zijn, maar ook een infrastructureel of een park- of landschapsontwerp.

lidl_karregat_dirk_roosenburgprijs_banbouw

Lidl ‘t Karregat, kort voor de oplevering van de supermarkt in 2020

Jarenlange renovatie

Na een verbouwing en daaropvolgende huisvesting van een basisschool en kinderopvang in 2015 heeft Lidl Nederland ons in 2018 de opdracht gegeven om het bestaande filiaal te gaan verbouwen en in te passen in de architectuur van ’t Karregat. In de zomer van 2020 opende de Lidl haar deuren en daarmee werd een jarenlange renovatie afgerond. Architecten diederendirrix en architechten|en|en zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Zij herstelden het gebouw en verduurzaamden het basisontwerp dat werd ontworpen door architect Frank van Klingeren. De jury van de Dirk Roosenburgprijs is onder de indruk van het eindresultaat: “We zijn nieuwsgierig naar deze recente vernieuwing en hoe het gebouw nu functioneert.”

Juryoordeel

Tijdens de Dutch Design Week in september wordt de winnaar bekend gemaakt. Kanshebbers, naast ’t Karregat zijn: Haasje Over, Strijp-R deelproject met 80 woningen, Villa Fifty Fifty, Kruising met kunstwerk de Zwerm, Fifth NRE, DomusDela, Paviljoen KEVN. Over enkele maanden zal dus bekend worden gemaakt wie de opvolger wordt van gebouw Atlas op de TU/e Campus, de winnaar van 2019. Het zou natuurlijk prachtig zijn om, na de prijs ‘Mooiste Supermarkt van Nederland’, wederom een prijs toe te voegen aan de prijzenkast van ’t Karregat.