Wonen in voormalig parochiehuis De Vank in Nuenen; precies op de plek van het podium

1 september 2021

NUENEN – Het gemeentehuis zou in De Vank komen of er kwamen studenten wonen. Die plannen gingen niet door. Pas met een woonbestemming voor zes woningen lukt het de kerk om het gebouw in 2005 te verkopen. Het staat daarna ruim tien jaar leeg.

Wil en Ann Maas – van de Griendt (72 en 71) betrekken op 1 juli 2018 een van de zes woningen die in het voormalige parochiehuis De Vank in Nuenen zijn gerealiseerd. Er is twee jaar aan hun ‘podiumwoning’ gewerkt. Wil Maas: ,,Wij woonden op de Noorderklamp vlak bij het bos. Daar gingen we maar af en toe naar toe terwijl we bijna dagelijks in het dorp kwamen. Toen De Vank in beeld kwam lukte het om de achterste woning te kopen. Daar waar vroeger het podium was.”

Kapel met klokkentoren

De Vank aan de Kerkstraat werd in 1940 gebouwd op initiatief van pastoor Aldenhuijsen en deed dienst als parochiehuis voor de H. Clemensparochie. Bovenin was een kapel met klokkentoren maar het gebouw is voor veel meer gebruikt dan voor kerkdiensten. Er waren verenigingsactiviteiten voor jongens, voor meisjes en voor de boerinnenbond. Er waren danslessen, muziekrepetities, bruiloften en koffietafels. De Bastaarden hielden er hun jaarlijkse vogeltjesshow. Er werd carnaval gevierd, de voetbalclub vond onderdak in de kelder die dienst deed als kleedruimte. Er werd gegymd, toneelgespeeld en film gekeken en door de jaren heen huisden er een kinderarts, tandarts en fysiotherapiepraktijk. In 2007 werd het pand kort gebruikt om examens af te nemen na de brand in de nabijgelegen middelbare school.

,,Er was een tekening van de architect maar wij hadden eigen ideeën. Wij wilden de hoogte van de toneelvloer behouden en zodoende ook het souterrain. Omdat we ook de zolder hebben aangepakt, beschikken we over vier verdiepingsvloeren. Onze podiumwoning moest levensloopbestendig worden. Er is een lift ingebouwd, een hellingbaan aangelegd en er zijn luie trappen. De overloop is ruim en er is een zorgdouche. Alles voor het geval dat we ons met rollator of rolstoel moeten voortbewegen.”

Niks leuker dan bouwen

,,De bouwvakkers en mannen van BanBouw hebben gezorgd dat wij hier heel fijn kunnen wonen. We hebben veel overleg gevoerd en kregen volledige medewerking. Ze dachten mee over de afwerking en als ze een idee hadden voor verbetering werden we er bij geroepen. We zeggen wel eens, ‘we kochten het karkas van de aannemer maar de ontwikkeling van het gebouw van Rezidenz’. We zijn ze nog steeds dankbaar. Er is niks leuker dan bouwen, het is elke dag iets scheppen, dat maakt je altijd blij.”

Een ‘nadeeltje’ is er ook. ,,Het is gek dat er met Kerkstraat, Vankhof en Kajottershof drie verschillende straatnamen zijn voor woningen in hetzelfde gebouw. En dan liggen naast ons adres Kajottershof 5, nog Sportlaan 5 en Hugo Brouwerhof 5. Dat gaat wel eens mis met bezoek of bezorgen van pakjes.”

In de woning zijn veel authentieke elementen behouden. De kleine raampjes van de vroegere kelder en het ronde kozijn in de achtergevel. In de huiskamer doet een oude, misschien wel 100 jaar oude trap dienst als accessoire, net als een eeuwenoude dakgootbeugel.

Inwonende mantelzorger

De kelder meet 84m², heeft een badkamer en kleine keuken en kan dienst doen als appartement voor een inwonende mantelzorger. Er ligt nu speelgoed van de kleinkinderen. De ruimte achterin doet aan vroeger denken. Een compleet met theaterstoelen ingericht bioscoopje, voor het ultieme avondje-uit gevoel. Of, net als vroeger, voor het gevoel van zondagmiddag naar de film.

Op een foto in de woonkamer springen jongelui juichend de lucht in. Op 22 mei 1971 voerden zij de door Gerard van Maasakkers geschreven rockmusical Plint op. De grote zwart-witfoto toont het toneel van De Vank, exact de plaats waar de foto nu staat. Van Maasakkers staat achterin op de foto, vooraan staat Ann van de Griendt: ,,Wie had dat nou gedacht. Dat ik zou gaan wonen op de plek waar ik toen op de foto werd gezet.”

Artikel geschreven door: Miriam van den Nieuwenhof, Eindhovens Dagblad
Klik hier voor de link naar het artikel op de website van het Eindhovens Dagblad