BanBouw Blikt Terug: realisatie van slimme parkeergarage voor High Tech Campus

In de rubriek BanBouw Blikt Terug kijken we terug op bijzondere, mooie en memorabele projecten en momenten uit het verleden. Vandaag blikken wij terug op het jaar 2016, waarin wij de slimme parkeergarage P9 realiseerde in opdracht van HTCE Development.

Het is een welbekend beeld voor de automobilist die dagelijks over de A2 rijdt: de vier verdieping hoge parkeergarage met daarop de letters High Tech Campus Eindhoven. Bijna zes jaar geleden, in april 2016 om precies te zijn, werd er door BanBouw – toen nog te spellen als Ban Bouw – gestart met de realisatie van deze slimme parkeergarage. Een zelfvoorzienend gebouw dat plek biedt aan bijna 400 parkeerplekken.

Op 11 april 2016 werd de eerste paal geslagen voor de nieuwe parkeergarage P9 op de High Tech Campus in Eindhoven. Deze parkeergarage ligt direct aan de A2, aan de zuidzijde van de campus. De parkeergarage was destijds een welkome aanwinst voor ‘De slimste km² in Nederland’. Na de realisatie vertelde Lucien Verhoeven, projectadviseur HTCE Development, aan Architectenweb: “We beschikken nu over 6.500 parkeerplaatsen. Op piekdagen zijn er nog geen 100 plaatsen over. Met de komst van detacheringsbureau Brunel en het in aanbouw zijnde nieuwe hoofdkantoor voor fietsonderdelen fabrikant Shimano, stijgt het aantal parkeerders met enkele honderdtallen. Het is dus geen overbodige luxe om P9 te bouwen, met nog eens 400 parkeerplekken, op vier niveaus.”

Op verschillende niveaus binnenrijden

Het architectonisch ontwerp werd gemaakt door JHK Architecten en dit zag er op het eerste gezicht vrij eenvoudig uit: een parkeergarage die bestaat uit een staalconstructie met een lengte van 120 meter. Echter was de toegang tot de parkeergarage was des te bijzonder. Bezoekers komen namelijk niet op één centraal punt binnen, maar er kan op verschillende niveaus worden binnengereden. De parkeergarage beschikt over een oplopend talud van 8 meter, tot het bovenste niveau. Om dit mogelijk te maken is KWS Infra een maand voor het slaan van de eerste paal gestart met de grondwerkzaamheden. Het talud bestaat namelijk uit een zandlichaam van duizenden kuubs. Een muur van Grauwacke – een duurzaam, natuurlijk gebroken gesteente – dient als scheidingswand tussen het zandlichaam en de garage.

Duurzaamheid

Voor de keuze van materialen is nadrukkelijk rekening gehouden met duurzaamheid. Parkeergarage P9 maakt gebruik van natuurlijke ventilatie via een open gevel en een vrije zone tussen het talud en de garage. De gevelbekleding bestaat uit strekmetaal en aan de zuidzijde zijn in totaal 182 zonnepanelen geplaatst die samen zorgen voor de opwekking van 42.500 kWh aan energie. Daarnaast is er een energiezuinige verlichtingsinstallatie aangebracht en is het bovenste parkeerdek voorzien van een scheuroverbruggend en UV-bestendig Triflex systeem.

BanBouw en High Tech Campus: een duurzame samenwerking

In totaal heeft de bouw van de slimme parkeergarage zo’n zeven maanden in beslag genomen. De werkzaamheden werden in april 2016 opgestart, eind september van dat jaar vond de viering van het hoogste punt plaats en eind november werd de garage opgeleverd.

Overigens was de realisatie van deze parkeergarage niet de eerste samenwerking tussen BanBouw en HTCE. In opdracht van HTCE Development zijn wij namelijk ook verantwoordelijk geweest voor de realisatie van een nieuw bedrijvencentrum voor kleine en middelgrote technologische bedrijven, de verbouwing van HTC6A en vorig jaar werd de nieuwbouw van een slimme kantoorvilla opgeleverd.

Daarnaast is onze onderhoudsdienst Fixxed verantwoordelijk voor het onderhoud op de High Tech Campus, variërend van reparatie-onderhoud tot verbouwingswerkzaamheden. Je zou dus kunnen spreken van een zeer duurzame samenwerking tussen BanBouw en High Tech Campus Eindhoven.