Groen licht: Start van bouw 143 woningen in Tilburgse wijk Spaendonck na onherroepelijke omgevingsvergunning

VoorNa

7 februari 2024

De schop kan officieel in de grond: De Raad van State oordeelde op donderdag 1 februari 2024 dat de bouw van 143 woningen in de nieuwe wijk Spaendonck in Tilburg kan beginnen. En het gaat ook snel beginnen, want we gaan in maart van start. Tot opluchting van alle betrokken partijen.

Spaendonck is een veelbelovend nieuwbouwproject dat oprijst op de locatie van de voormalige wollenstoffenfabriek Spaendonck aan de Enschotsestraat. Deze herontwikkeling zal het afgesloten fabrieksterrein omvormen tot een boeiende nieuwe woonomgeving rond een verrassend groen park. Met het park in bajonetvorm wordt voortgebouwd op de bestaande interessante straatprofielen, waardoor de nieuwbouw naadloos aansluit op de bestaande woonwijk.

Lang proces

Het proces naar de realisatie van de nieuwe wijk Spaendonck was langdurig en niet zonder obstakels. Maar nu, op donderdag 1 februari 2024, is daar eindelijk een officieel einde aan gekomen met het oordeel van de Raad van State dat de bouw kan aanvangen.

Opgelucht

Dit nieuws werd met enthousiasme en opluchting ontvangen door alle betrokken partijen. ,,We zijn enorm opgelucht. Het heeft zo lang geduurd. Dat was vervelend voor ons, maar ook voor de kopers. Gelukkig staat alles nu klaar om in maart te beginnen met de sloop en sanering.” zegt mede-ontwikkelaar Bas van Tilburg van VOF Spaendonck in een reactie op de uitspraak van de hoogste rechter.

Volgens Van Tilburg zorgt het nieuws dat de bouw van start gaat bij veel omwonenden voor opluchting, zo vertelt hij aan het Brabants Dagblad: ,,Ik kan natuurlijk niet voor alle bewoners spreken, maar telkens als ik ging kijken ging er ergens een voordeur open van iemand die wilde weten wanneer we zouden beginnen. Het is nu natuurlijk een troosteloze bende, met die oude fabriekshallen. Mensen willen liever een mooie leefomgeving.”

Spaendonck: een mooi nieuwe leefomgeving

En dat beloofd het te worden. Spaendonck, naar een ontwerp van DR+ architectuur, voegt een interessante woon- en leefomgeving toe aan de bestaande woonwijk. Verschillende woningen krijgen een voortuin aan deze openbare ruimte wat de levendigheid zal versterken.

In totaal zullen er 143 woningen worden gerealiseerd, met een diversiteit aan woningtypes. Van deze woningen zijn er 61 bestemd voor koop, waarvan er momenteel al 50 zijn verkocht, terwijl de overige 82 woningen beschikbaar zullen zijn voor huur. Van deze huurwoningen gaat WonenBreburg 55 betaalbare woningen aanbieden aan huurders.

De nieuwe wijk zal een verbindende rol spelen tussen de Enschotsestraat en de Rozenstraat, waarbij een groene autovrije zone wordt gecreëerd. De opzet van de wijk en de openbare ruimte zal verschillende groene gebieden met elkaar verbinden, waardoor een harmonieuze leefomgeving ontstaat.

Het nieuwe park, centraal gelegen binnen de wijk, zal een aantrekkelijke verblijfsplek worden met aandacht voor natuurwaarden, waterberging en speelruimte.

We gaan van start

Zoals vermeld wordt er in maart gestart met de sloop en het bouwrijp maken van het voormalig fabrieksterrein. Daarna kan er gestart worden met de realisatie van de woningen, dat in handen ligt van aannemerscombinatie BanBouw en Janssen Aannemers BV.

Eind 2025 moeten ongeveer de eerste woningen worden opgeleverd.