Dit bouwproject is ’na een langdurige boze droom klaar voor een nieuwe toekomst’

2 april 2022

HELMOND – Met de start van de verkoop van 26 nieuwe woningen verdwijnt het bouwdrama in Houtse Akker weer een stukje verder naar de achtergrond. Kopers die bedrogen uit zijn gekomen bij het vorige plan voor deze locatie krijgen voorrang.

BanBouw verwacht na de zomervakantie te kunnen gaan bouwen in de Helmonds buurt. Het aantal huizen, de verdeling over het terrein en de uitstraling blijven hetzelfde als in het gestrande project. ,,Het grootste verschil is de bouwmethode. Wij hebben gekozen voor een degelijke traditionele manier; met kalkzandsteen wanden en betonnen vloeren”, aldus een woordvoerder van de Nuenense bouwer.

Zij hebben aangegeven nog geïnteres­seerd te zijn in dezelfde of een andere woning in het nieuwe plan en krijgen voorrang bij de verkoop.

Geen staalframe en cementloze muren dus dit keer. Het worden ook geen nul-op-de-meterwoningen. Het waren enkele innovatieve dingen waarmee de inmiddels gewraakte projectontwikkelaar goede sier maakte. De kopers van de 26 energieneutrale woningen hadden in het voorjaar van 2019 de sleutel moeten krijgen. Maar door geklungel en geruzie tussen de ontwikkelaar en de aannemer liep het project op alle fronten in het honderd. Van uitstel kwam in dit geval wel afstel.”

Lange tijd zag de bouwplaats eruit als een straat die in grote haast was verlaten. Het waren niet half afgebroken, maar half afgebouwde woningen die waren achtergebleven. Die zijn de afgelopen maanden gesloopt. Er waren zoveel bouwtechnische en constructieve gebreken dat ze niet meer te redden waren. Na jaren onzekerheid bleven de kopers uiteindelijk achter met een hoop ellende.

Houtse Akker

Doorstart

Om het financiële leed te verzachten kocht de gemeente Helmond de kopers uit. BanBouw nam de grond over. Het Nuenense familiebedrijf geeft het bouwplan met een lange, triest geschiedenis nu een doorstart.

Ondanks de nare herinneringen heeft ook een aantal kopers van de afgebroken woningen weer interesse getoond. BanBouw: ,,Zij hebben aangegeven nog geïnteresseerd te zijn in dezelfde of een andere woning in het nieuwe plan en krijgen voorrang bij de verkoop. We zijn deze week in verkoop gegaan voor de kopers van de afgebroken woningen. Zodra de makelaar deze mensen heeft gesproken, worden nieuwe kopers benaderd.” De verkoopprijzen variëren tussen 462.250 en 499.000 euro vrij op naam.

‘Dit project is na een langdurige boze droom klaar voor een nieuwe toekomst’, meldt BanBouw op haar website.

Artikel geschreven door: Bianca Clerx, Eindhovens Dagblad
Klik hier voor de link naar het artikel op de website van het Eindhovens Dagblad